Belföld

Ma lesz a zárószavazás a költségvetésről

Az idei utolsó ülésen 13 törvényjavaslatról döntenek az országgyűlési képviselők.

Ma szavaz az Országgyűlés a jövő évi költségvetés elfogadásáról. Az idei utolsó ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, és előre láthatólag nagyjából háromórás lesz. Várhatóan 13 törvényjavaslatról lesz zárószavazás, ezek közül az utolsó a 2011-es büdzséről szóló voksolás.

Dönthet ma a Ház a sztrájktörvényről is, amennyiben az Országgyűlés nem fogad el egyetlen, ehhez a jogszabálytervezethez benyújtott módosító indítványt sem. A törvényjavaslat elfogadásához kétharmados többség kell.

Ugyancsak a képviselők kétharmadának igen szavazata kell a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításához. Az indítvány szerint a bíróságok szükséges létszámának évenkénti meghatározásától, a bírák folyamatos képzésétől és szabályok egyszerűsítésétől várja a kormány a bírósági eljárások gyorsítását.

Zárószavazás lesz a közalkalmazottak, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosításokról. Az indítványok bevezetnék az indoklás nélküli felmondás intézményét a köztisztviselőknél is, és januártól nem lehetne két hónapnál több felmentési idejük. Megszűnne a megbízott vezetői rendszer és az intézmények vezetőit legfeljebb 5 évre választhatnák meg a jövőben.

Ma dönt a parlament az egyes energetikai témájú, a sportról, a társasházakról, a cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításáról, a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról, a szociális törvények módosításáról, a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslatról. Szintén ma szavaznak a Magyar Távirati Iroda létrehozásáról szóló határozati javaslat módosításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik