Gazdaság

Adótervek: a pályakezdő szinglik rosszul járnak

A kisebb keresetű, de legalább háromgyermekes családok gyakorlatilag nem fognak szja-t fizetni.

A kormány még dolgozik az adócsomagon, de a kiszivárgott adatok szerint az jár jobban, aki jól keres vagy sok gyermeke van. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, azok biztosan jobban járnak, akiknek a havi bruttó bérük 328 ezer forint fölött van, azaz a bruttósítással átlépik az ötmillió forintos sávhatárt. Ugyanis az ezt a sávot sújtó 32 százalékos adó jövőre feleződik 16 százalékra.

A másik kedvezményezett kör az egységes családi, gyermekenként járó adókedvezményben részesülők köre. Az adószakértő szerint egyértelmű, hogy a kisebb keresetű, de legalább háromgyermekes családok gyakorlatilag nem fognak adózni. Ha csak egy gyermek van a családban, a tervek szerint már ő is 8-10 ezer forint pluszpénzt jelenthet. Jelenleg csak az kaphat gyerekenként 4 ezer forint családi adókedvezményt, akinek legalább három utóda van. Jövőre viszont a nagycsaládosok havi 15-20 ezer forinttal csökkenthetik gyermekenként a befizetendő adójukat.

A kisebb keresetűek esetében az adójóváírás bonyolítja a helyzetet. Arról még keveset tudni, hogy miként változik ez a rendszer, de a kormány megígérte, hogy senki nem járhat rosszabbul. A magyar szja-t évente 4 millió 400 ezren vallják be, és a felső 20 százalék fizeti az összes szja-kötelezettség 76 százalékát. Az alsó 50 százalék nem fizet négy százalékot sem. Tehát ahogy az adójóváírás módosul, úgy a gyengébben keresőknél megjelenhet az adó.

Úgy tűnik, ezt akarják valamennyire ellentételezni a minimálbér enyhe növelésével – mondta Vadász Iván, aki szerint az egykulcsos rendszernek rengeteg előnye van, igaz, a szegényebb rétegeknek hátrányt jelent. Igazi egykulcsos adórendszerről egyébként még szja-területen sem beszélhetünk, hiszen legalább tíz kulcs marad, ugyanis az osztalék majd 25 százalékkal fog adózni, a kamat hússzal, a nyereményadó 25-33 százalékkal, és így tovább. Nem tervezi a kormány a rengeteg kivétel, kedvezmény megszüntetését – tette hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik