Gazdaság

Késésben a “Matolcsy-csomag”, csúszik az szja-forradalom

Jövő pénteken terjeszti az Országgyűlés elé adóterveit a kormány.

A kormány jövő pénteken terjeszti az Országgyűlés elé a 2011. évi adótörvényekre vonatkozó javaslatát, és a parlamenti menetrend szerint – sürgős tárgyalással – november 15-én tartanák a zárószavazást.Az adócsomag tervezett tárgyalási menetrendjéhez szükség van arra is, hogy a parlament elfogadja a héten a Ház elé terjesztett, Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett, az államháztartási törvény módosítására tett indítványát – derült ki a házbizottság ülése után.

Csaknem 30 százalékos minimálbér-emelés kellene ahhoz, hogy a szja-szabályok átalakítása az adójóváírás kivezetése mellett ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez az ilyen alacsony keresettel rendelkezők körében – írja a Világgazdaság.

A lap szerint – optimális esetben is – csak 5-7 százalékkal nőhetnek jövőre a legalacsonyabb bérek, a fennmaradó „lyukat” a következő években is az adójóváírás segítségével kell kipótolni, igaz, így fokozatosan lehetőség nyílik e komoly költségvetési tétel lefaragására.

A kormány tervei között szerepel az adónemek jelentős ritkítása, a Napi Gazdaság számításai alapján akár 21 adó is kivezethető lenne négy év alatt, ennyi adónemből folyik be 50 milliárd forintnál kevesebb. A kiadás ugyanakkor jelentős, 288 milliárd forint.

A kiszivárgott információk szerint a jövedelemadózásban jövőre érdemben sok minden nem történik majd a már bevezetett módosításokhoz képest. Jóllehet életbe lép a 16 százalékos kulcs, ám a szuperbruttó megmarad, így egy százalékponttal csökken csak az adóterhelés.

Az LMP adóelképzelései visszavonását kéri a kormánytól, mivel szerintük a minimálbéremelés újabb elbocsátási hullámot indíthat. A “Matolcsy-csomag” bonyolítja az adórendszert, a kabinet a legnagyobb problémát jelentő járulékokhoz nem kíván hozzányúlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik