Image: 73497779, Nemzeti dohánybolt Budapesten, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Üzleti tippek

Nagy bajban lehetnek a dohányboltosok

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2017. 05. 19. 10:30

Korábban a témában:

Könyvelőiknek írogatnak a dohányboltosok, mert nem tudják, mi vár rájuk május 20-a után. Úgy tudják ugyanis, hogy azt követően nem értékesíthetnek olyan dohányterméket, amelynek a zárjegyén fel van tüntetve az ár. Az egyik trafikos például ezt kérdezte könyvelőjétől:

Mit csináljak? Kb. 4 millió forint értékű olyan árum van, aminek a zárjegyén rajta van az ár.

Ő azt hallotta, hogy a NAV majd lefoglalja a termékeket. Az adóhatóság oldalán nem lelhető fel olyan tájékoztató, amely ezt irányozná elő. Pedig a trafikosnak  a dohányellátó javasolta azt, hogy hívja fel a könyvelőjét. De a könyvelőnek sincs információja ilyen intézkedésről. A kör bezárult: a szakmai fórumokon csak találgatnak, biztosat senki nem tud.

Megkérdeztük a dohányellátót, mi vár a kereskedőkre.

Első körben úgy tűnt, alaptalan a pánik, mivel az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ezt írta megkeresésünkre:

Az árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánytermékekre nincs értékesítési korlátozás – így készletkivezetési előírás sincs -, azok szabadon forgalmazhatóak 2017. május 20. után is, amennyiben megfelelnek az Európai Unió Dohánytermék irányelvében meghatározott csomagolási, kiszerelési és ízesítési kritériumoknak, vagyis úgynevezett TPD2-es terméknek minősülnek.

Visszakérdeztünk, hogy kiderítsük, miként felelhetnek meg a termékek az ominózus kritériumoknak. Annál is inkább, mert a társaság honlapján van olyan menüpont, amely tájékoztat a 2017. május 20-a után nem, vagy részben nem forgalmazható termékek köréről.

Ezután jóval terjedelmesebb választ kaptunk, amelyből az derül ki: elvileg a kereskedők időben tájékoztatást kaptak, és arra is lehetett idejük, hogy megszabaduljanak a forgalmazhatatlan készlettől. De az is világos belőle, hogy az ND-nél is tudnak arról, hogy lehetnek olyan készletek, amiket május 20-tól nem lehet forgalmazni. Vagyis úgy tűnik: aki nem készült fel előre, az bukta a pénzét.

A lényeg: a dohánytermék-kiskereskedőket érintő legfontosabb változások egyike a jövedéki jogszabályok változásából adódóan a dohánytermékek árbejelentési és árközzétételi rendszerének indulása. (Azaz a NAV mondja meg az árat.) Illetve fontos, hogy eljött az egészségügyi jogszabályokban az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohánytermék irányelvének hazai átültetési kötelezettségének véghatárideje. A két változás egymástól független és nem keverendő össze – hívta fel a figyelmünket az ND.

Ha van rajta ár, az nem baj

A jövedéki jogszabály változásának értelmében 2017. január 01. napjától a dohánytermékek adójegyén nem szerepel kiskereskedelmi eladási ár, valamint dohányterméket kizárólag az állami adó- és vámhatóság honlapján közzétett áron lehet értékesíteni. Ebből adódóan a dohánytermék-gyártók, -importálók 2016. december 31-ig vehettek át olyan adójegyet, amin az árfeltüntetés szerepelt. A jogalkotó, kellő átmenetet biztosítva a gyártók, importálók számára, lehetővé tette, hogy a 2016. december 31-ig átvett, árfeltüntetést tartalmazó adójegy felhasználásával előállított dohánytermékeket 2017. március 1. napjáig szállítsák be az Országos Dohányboltellátó Kft. (a továbbiakban: ODBE) részére.

Ebből adódóan a dohánytermék-kiskereskedők készletében előfordulhat, hogy egyszerre jelen vannak az árat feltüntető, valamint árat fel nem tüntető adójeggyel ellátott dohánytermékek. Hangsúlyozzuk, hogy a jövedéki szabályozás nem tartalmaz értékesítési korlátozást az árat tartalmazó adójeggyel ellátott dohánytermékekre így készletkivezetési előírás sincs ezen dohánytermékek vonatkozásában.Az ND Nonprofit Zrt. biztosított minket arról, hogy több eszközzel is segítette a dohánytermék-kiskereskedők zökkenőmentes átállását, így:

  • Informatikai fejlesztés révén biztosítja valamennyi Nemzeti Dohánybolt részére, hogy árváltozás esetén az új árak azok alkalmazhatósága előtt 1 munkanappal a készletnyilvántartó szoftverek adataiba letöltődnek.
  • Számos közleményben, tájékoztató levélben informálta az ND Nonprofit Zrt. a dohánytermék-kiskereskedőket, segítve ezáltal munkájukat.

Amit valóban nem lehet május 20 után forgalmazni

Az egészségügyi szabályozás a dohánytermékek csomagolási előírásait jelentősen megváltoztatta. A jogszabály-módosítás az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohánytermék-irányelvének hazai átültetési kötelezettsége miatt vált szükségessé. Ez arról rendelkezik, hogy a tagállamok nemzeti jogszabályukban az irányelvnek meg nem felelő termékek forgalomba hozatalát 2017. május 20-ig engedélyezhetik.

Az Európai Unió dohánytermék irányelv hazai átültetésének részletszabályai a 2016. augusztus 20. hatályos kormányrendelet módosításával szabályozták (képes egészségügyi figyelmeztetés), így a változás minden dohánytermék-kiskereskedő számára már kilenc hónapja ismert tény – szögezte le a dohányellátó.

Az irányelvben foglaltak hazai alkalmazását a lehető legkésőbbi időpontra tolta ki a jogalkotó (május 20.), így az ND szerint kellő időt biztosított a felkészülésre, vagyis a régi csomagolású, kiszerelésű, illetve az ízesített dohánytermékek, valamint ízesített hüvely kivezetésére, arra, hogy ezeket kifuttassák a dohányboltok készletéből.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az ND Nonprofit Zrt. már a 2015. évben megszervezett szakmai képzéseken is biztosított a közelgő ágazati változásokról gyártói tájékoztatást, és ez a 2016. évi szakmai képzési anyagok között is megjelent, továbbá a zökkenőmentes átállás érdekében:

– 2016. szeptember 08-án közleményben, illetve egy valamennyi kiskereskedőhöz eljuttatott körlevélben részletes tájékoztatást adott az Európai Uniós irányelvből adódó változásokról és az abban rögzített határidők fontosságáról.

– Számos tájékoztató anyag került ki mind az ND Nonprofit Zrt., mind a gyártók és importőrök, mind a szaksajtóban.

– Informatikai fejlesztés révén valamennyi dohánytermék-kiskereskedő számára megismerhetővé vált az irányelv átültetése okán nem értékesíthető termékek listája. Ez már 2017. április 6-tól elérhető weboldalukon valamennyi kiskereskedő számára, mely információk a készletnyilvántartó szoftverek adataiba is áttöltődnek. (Mi nem tudtuk megnyitni a táblázatokat. Rákérdeztünk, mi az oka. Kiderült, hogy a weboldalon közzétett terméklista kizárólag a dohánytermék-kiskereskedők számára nyitható meg a vonatkozó reklámjogi előírások maradéktalan betartása miatt.)

Az ND Nonprofit Zrt. ezen kívül  ellenőrzései során ez év elejétől több mint 2040 dohánytermék-kiskereskedőhöz látogatott el, és elmondásuk szerint minden esetben részletes tájékoztatást adtak a várható változásokról külön kiemelve a jogszabályban írt határidőket, és a megmaradó készletekkel kapcsolatos lehetőségeiket. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján azt is kijelentették, hogy a tájékoztató információkat és a valamennyi dohánytermék-kiskereskedő számára megküldött tájékoztatásokat hasznosító kiskereskedők felelős készletgazdálkodás mellett, sikeresen felkészültek a jogszabályváltozásra, a 2017. május 20. után nem értékesíthető készleteiket jobban tudták racionalizálni, kifuttatni.

Végezetül tájékoztattak, hogy a hatályos ágazati jogszabályok nem írnak elő sem a gyártók, sem az ODBE részére visszavásárlási kötelezettséget.

Azaz aki nem futtatta ki a készletét, az bukta befektetését.

Külön nem rendelkeznek arról sem, hogy a készleten maradt, de a jogszabályi előírások miatt már nem forgalmazható dohánytermékekkel kapcsolatban mi a dohánytermék-kiskereskedő teendője, le kell-e a termékeket selejteznie, meg kell-e a termékeket semmisítenie. Hangsúlyozták, hogy nincs kötelező selejtezési előírás a termékekre, valamint nincs jogszabályi tilalom arra nézve, hogy a már nem árulható dohányokat a fogyasztók számára nem látható módon letárolják. Akinek tehát ilyen készletben áll a pénze, az bukta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.