Gazdaság

Visszatérnek a 20 szálas cigarettás dobozok

Hamarosan húsz szálból álló cigarettacsomagok váltják fel a trafikokban az eddigi 19 szálas dobozokat, az árak alakulásáról a gyártók döntenek - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

Orosz Zoltán, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, az uniós dohányirányelv rendelkezései előírják, hogy a cigarettásdobozok húsz szálat tartalmazzanak.

A 19 szálas csomagolási egységek gyártása 2016. december 31-én véget ért, ezeket május 20-ig kínálhatják a dohányboltok.

Az év eleje óta a piacra dobott dohányáruk csomagolásán lévő hatósági jelzés már nem tünteti fel az árat. Az új szabályok szerint hetente kétszer, csütörtökön és hétfőn változtathatnak áraikon a dohánygyárak. A lap azt írja, egyesek szerint a cigarettaszálak számának emelkedésével a csomagok ára is nőhet, mások más szakértők viszont úgy vélik, az új árazási rendszer módot adhat a piaci árversenyre.

A termékek aktuális áráról a fogyasztó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján tájékozódhat. A változásokat a NAV egy munkanappal korábban, vagyis szerda és péntek délután adja közre az interneten

– mondta el Suller Attila.

A hatóság sajtófőnöke kiemelte, az árak alakulását a NAV nem befolyásolhatja, arról a gyártók döntenek, hatósági árról tehát nincs szó. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik