ékszerek (Array)
Üzleti tippek

Tízmilliós bírságot kapott két záloghitelező

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 09:57

A teljes hiteldíj-mutató (thm) számítására és a thm maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB tíz-tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t. A jegybank további kézizálog-hitelezőknél is vizsgálja a THM jogszabályi megfelelőségének kérdéskörét.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott le a MECSEK TAKARÉK Szövetkezetnél (Mecsek Tksz.) és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-nél (Zálog és Hitel Zrt.). Ennek során azt ellenőrizte, hogy a kézizálog-hitelezési piac e két szereplője miként tett eleget e kölcsöntípus esetében a teljes hiteldíjmutató számítására, illetve a thm maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak.

A jutalékot elfelejtették figyelembe venni

Az MNB megállapításai szerint a Mecsek Tksz. a vizsgálat alá vont egyéves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem vette figyelembe ugyanis ennél a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított „készpénz-szolgáltatási jutalékot”, így – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb thm feltüntetése mellett – ténylegesen a thm jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

Nem számoltak a zálogosítási és amortizációs díjjal a thm-nél

A jegybank megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a thm mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított „zálogosítási”, valamint „amortizációs díjat”. Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a thm maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott.

Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen, állapította meg a jegybank. 

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a thm számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, s 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

Januárban uzsorakamat miatt vizsgálódott az MNB a zálogcégeknél. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.