Pénzügy

Uzsorakamat miatt vizsgálódik az MNB a zálogcégeknél

A csábító feltételek egy-két napos futamidőre szóltak, a fennmaradó időre extra magas kamattal fejelték meg a kölcsönt.

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat a Magyar Nemzeti Bank öt zálogcég ellen, akik a jelenlegi szabályozás hiányosságait kihasználva komoly haszonnal adtak kölcsönt a rászoruló embereknek – tudta meg a Napi.hu.

A portál már korábban írt a trükkről: a kedvező thm-et egy-két napos futamidőre adták meg, a fennmaradó időre viszont extra magas kamattal fejelték meg a kölcsönt. Az érintett ügyfelek ezt nem vették észre, így két választásuk maradt: vagy kifizették az uzsora mértékű kamatot, vagy bent hagyták az ékszert a zálogházban.

Az érintett pénzintézetek, többnyire kis zálogházak nagybetűvel emelték ki a csábító kamatfeltételeket a zálogjegyeken, az ultrarövid futamidőt pedig parányi betűkkel írták alá. Egy nevét nem vállaló zálogházi vezető azt mondta: a becsapott emberek a társadalom legszegényebb rétegét jelentik, 60-70 százalékuk még olvasni sem tud, nemhogy alaposan áttanulmányozni egy jogi szöveget.

Az MNB tavaly júniusban 75, kézizálogkölcsönt nyújtó piaci szereplőnek küldött fogyasztóvédelmi figyelmeztetést. 17 intézmény vállalta, hogy kivezeti kínálatából a Magyar Nemzeti Bank által nemkívánatosnak tartott termékeket. Maradt azonban öt intézmény, amely tovább folytatta a gyakorlatot.

A korábbi évek során az MNB 1-10 millió forint közti bírságokat szabott ki kézizálogkölcsönöket is értékesítő pénzügyi vállalkozásokkal szemben, köztük volt a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt., a Corner Záloghitel Zrt. és az Orex Zálog Zrt. Kárvallottak egy csoportja pedig pertársaságot alapított, az ügyben az ilyen hiteleket nyújtó Magnet Bank Zrt. az alperes – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik