Üzleti tippek
Young man repairing computer while sitting at his working place

Digitális szakadékban a magyar cégek

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 17:38

A 12 éves számítógépek sem ritkák a hazai vállalkozásoknál.
Korábban a témában:

A digitális felzárkózásban segíthet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara projektje: fél év alatt már több mint 1300-an csatlakoztak a Modern Vállalkozások Programjához.

Friss hazai kutatás igazolja, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai lemaradottsága az európai átlaghoz viszonyítva aggasztó méreteket ölt. Sokan érzik, hogy egyre égetőbb lenne racionalizálni a munkafolyamatokat informatikai megoldásokkal, mégis hezitálnak.

A megkérdezett cégvezetők mintegy fele nem alkalmaz IT-munkatársat cégen belül, a legrégebbi számítógépek életkora pedig a 12 évet is eléri.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) közösen olyan szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programot hívott életre, amely a vállalkozások digitális fejlődésének előmozdítását, ezzel versenyképességük fokozását segíti informatikai technológiák és megoldások bevezetésével.

Kott Ferenc, az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke elmondta, hogy az előzetes várakozásokat igazolták a cégeknél tett helyszíni látogatások. A hazai kis- és mikrovállalkozások nagy része nem rendelkezik elég információval a digitális technológiákkal kapcsolatban, a vállalati informatikai alkalmazások előnyeit nem ismerik, sokszor bizalmatlanok azokkal szemben. Ezen hatékonyan segít az országszerte működő 29 tanácsadó, akik felmérik a cégek informatikai helyzetét és fejlesztési tanácsokat fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a korszerű vállalati IKT-eszközök, illetve kiemelten az üzleti szoftverek és IT-szolgáltatások használata révén a cégek bevételei növelhetők, kiadásaik optimalizálhatók és hatékonyságuk javítható.

Üzleti tipp: újabb pályázati lehetőség

Ősszel jelenik meg a GINOP 3.2.2 ’Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása’ kombinált pályázat, melynek kerete: 17,5 milliárd + 21,9 milliárd forint. Ennek keretében vállalati IKT-fejlesztésekre támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régióban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások minden ágazatban, az agrártermelő és halászati cégek kivételével. A felhívás tervezete jelenleg partnerségi egyeztetésen van a palyazat.gov.hu-n” – közölte Kara Ákos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.