Üzleti tippek
Close up on blue computer keyboard buttons with clouds and arrows.

Nem a felhővel, hanem a felhő kihagyásával kockáztatnak a cégek

Ma már nem kérdés a felhőszolgáltatások létjogosultsága, most már sokkal inkább az számít kockázatos döntésnek, ha egy cég nem él ezzel a lehetőséggel – véli az Invitel-csoport vállalati és nagykereskedelmi üzletágának vezetője.
Korábban a témában:

Javorniczky Áron hozzátette: természetesen minden társaságnak külön kell mérlegelnie, hogy milyen szolgáltatások, informatikai rendszerek helyezhetőek ki a felhőbe, és melyek azok a területek, ahol dedikált infrastruktúrára van szükség. Sok esetben éppen ezért a hibrid megoldások vezetnek sikerre, ezeknek a cégre szabott, költséghatékony kidolgozásában pedig fontos segítséget jelenthet az olyan megoldásszállító, mint az Invitel-csoport új cége, az Invitech Solutions.

Az Invitel június végén jelentette be, hogy a cégcsoport vállalati és nagykereskedelmi üzletága júliustól Invitech Solutions márkanév alatt, külön gazdasági társaságban folytatja működését.

Hangsúlyeltolódás az IT-szolgáltatások irányába

A tele- és infokommunikációs szolgáltatások esetében évek óta erősödik az a folyamat, hogy a lakossági és a vállalati igények egyre inkább eltérnek. Ezt támasztja alá az is, hogy míg néhány éve az IT-szolgáltatások csupán néhány százalékát tették ki az Invitel árbevételének, ma ez az arány már eléri az árbevétel negyedét.

Az ügyfélfókusz az, ami leginkább meghatározta az Invitel-csoport átalakítását. A másfél éve megkezdett átalakítások részeként egy éve szegmensekbe szerveztük az üzletágat, hiszen jelentős eltérések lehetnek az ügyféligényekben a nagykereskedelmi, a középvállalati, a nagyvállalati és a kormányzati szegmensben. Egyre fontosabb szerepet kap az is, hogy ICT-szolgáltatóként iparágak szintjén dolgozzuk ki a testre szabott megoldásokat. Az Invitech Solutions létrehozása is ezt az IT-szolgáltatások irányába történő hangsúlyeltolódást erősíti  – összegezte a vállalati és nagykereskedelmi üzletág vezetője.

Felgyorsult az ICT-piac fejlődése

Javorniczky Áron szerint a mai infokommunikációs szolgáltatások hatalmas üzleti lehetőséget jelentenek a cégek számára, de csak akkor, ha megfelelően élnek vele. Bár a felszínen egyszerűsödött, a háttérben ugyanakkor jóval komplexebbé vált az infokommunikáció, így a vállalatok számára egyre nehezebb házon belül biztosítani ezt a szaktudást és infrastrukturális hátteret.

„A hazai tendenciákat tekintve is egyre több cég dönt úgy, hogy a saját belső informatika irányából nyit a kiszervezés felé. Ugyanakkor továbbra is nagyon fontos az IT-döntéshozók és az IT-szakemberek szerepe a vállalatoknál, de ma már a mély technológiai tudás helyett sokkal inkább az számít elsődlegesnek, hogy az üzletet értsék. A technológiai háttér és a költséghatékony megoldások biztosítására ott vannak az olyan megoldásszállítók, mint az Invitech Solutions. Tapasztalataink azt mutatják, hogyha a cégek továbbra is heterogén, szétszórt alvállalkozói körön keresztül kezelik az informatikát, az időigényes, költséges és kockázatos is lehet” – fejtette ki az üzletágvezető.

Sokszor találkozunk azzal is, hogy a vállalatok saját rendszerei, eszközei, a megvásárolt szoftverlicenszek a hasznos élettartamuk alatt elavulnak vagy feleslegessé válnak, például az üzleti igények gyors változásából fakadóan. Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy nem a felhőben, nem a kiszervezett informatikában lenni ma már kockázat – emelte ki Javorniczky Áron.

Az Invitech Solutions a száz legnagyobb hazai település mindegyikét, a legnagyobb 500 magyarországi cég négyötödét fedi le saját hálózattal. Több mint 9000 kilométeres, országos lefedettségű optikai gerinchálózattal, 11 nemzetközi határkeresztező összeköttetéssel rendelkezik. A vállalat adatközponti infrastruktúrája négy budapesti telephelyű létesítményére épül, melyekben összesen több mint 3000 négyzetméteres terület áll rendelkezésre.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.