Üzleti tippek

Milliárdos beruházás: átadták a dunaújvárosi hőerőművet

Negyvenöt milliárd forintos befektetéssel épült meg a hőt és villamos energiát előállító erőmű.

A Hamburger Hungária Kft. kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőműve szilárd tüzelőanyagokat, a többi közt a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. Az erőmű olyan mennyiségben termel energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakóba kerülő termelési hulladék hasznosítását is.

A létesítmény kapacitása tüzelőanyagban mérve 172 megawatt, hőben és villamos energiában pedig 158, illetve 42 megawatt. A most átadott beruházás mintegy 60, magas fizetéssel járó munkahelyet teremt, ezzel a Princhorn-csoport munkavállalóinak létszáma meghaladja az 550-et Dunaújvárosban.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepélyes avatáson kiemelte: a beruházás azt szolgálja, hogy minél kevesebb energiával minél nagyobb újrahasznosítási százalékkal minél hatékonyabb termelést lehessen elérni.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára elmondta: Magyarország ahhoz a 21 országhoz tartozik, melyek úgy növelték gazdasági teljesítményüket, hogy nem növekedett az energiafelhasználásuk és csökkent a károsanyag-kibocsátásuk is. Hozzátette, hogy az energiastratégia három dolgot kíván biztosítani: az energiaellátás biztonságát, annak hosszú távú fenntarthatóságát és a versenyképes árat a piaci szereplők számára. Ennek egyik legfontosabb eszköze az, hogy a fogyasztást csökkentjük, és olyan beruházásokat hozunk létre, melyek az energiahatékonyságot növelik.

Cord Prinzhorn, a Prinzhorn-csoport vezérigazgatója felidézte, a korábbi mintegy 430 millió eurós beruházásnak köszönhetően Dunaújváros Európa egyik papírgyártási központja lett. Hozzátette, vezető helyzetük megszilárdítását garantálja a most átadott erőmű, mert a cég versenyképessége a nagy energiahatékonyságú és alacsony költségű megoldásokon múlik.

Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes hazai csomagolópapír hulladékot és nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat és más megújuló energiaforrásokat is. Mindezzel növekszik az ország megújuló energiaforrás-hasznosító képessége, ami hozzájárul a hulladékanyagok felhasználására vonatkozó európai uniós kötelezettség teljesítéséhez is.

A Prinzhorn-csoport osztrák családi tulajdonban működik, tizenöt országban több mint 5800 főt foglalkoztat, éves forgalma meghaladja az 1,2 milliárd eurót, mellyel a maga területén a harmadik legnagyobb Európában. A bécsi székhelyű cég Magyarországon 1990 óta van jelen a Duparec Kft., a Hamburger Hungária Kft. és a Dunapack Kft. révén – összegezte az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik