Üzleti tippek

A jegybank emeli a tétet a növekedési hitelprogramban

A nhp nagyon népszerűvé vált a kis- és középvállalkozások, valamint a bankok körében, ez indokolta a többi között, hogy a Magyar Nemzeti Bank 100 milliárd forinttal megemeli a harmadik, kivezető szakasz keretösszegét – mondta a jegybank hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Virág Barnabás kifejtette: 2013-ban, a program indulásakor a hitelállomány 5-7 százalékkal csökkent évente, a szigorított feltételek, magas kamatok miatt a kkv-k alig tudtak új hitelhez jutni, pedig az MNB elemzései szerint a kkv-k alapozhatják meg a középtávú gazdasági felzárkózást. A vállalkozásoknak viszont kiemelten fontos, hogy a termelékenység egy gyorsabb ütemben növekedjen, amihez beruházásra és finanszírozásra van szükség.

A növekedési hitelprogram első és második szakaszában 2015 végéig 31 000 cég jutott alacsony kamatozású, jellemzően hosszú futamidejű forintban denominált hitelekhez 2126 milliárd forint értékben, ezáltal Európa egyik legsikeresebb kkv-kat segítő hitelprogramját hajtotta végre az MNB – ismertette az ügyvezető igazgató.

A jegybank úgy látja, hogy az elmúlt időszakban kis- és középvállalkozások számára elérhető források közül az uniós támogatások – új költségvetési ciklushoz köthető – lehívása csak fokozatosan indul el, ennek megfelelően a jegybank továbbra is szeretné biztosítani a kedvező finanszírozási környezetet.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik