Üzleti tippek

Hitelezésben még mindig a sor végén kullog Magyarország

Nemzetközi összehasonlításban még mindig a „legkevésbé előkelő helyen” vagyunk.

Az első negyedévben 94 milliárd forinttal, 3,5 százalékkal nőtt a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya az előző negyedévhez képest, míg az egy évvel korábbitól 2,4 százalékkal elmaradt – jelentette be Oláh Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági elemzője.

A jegybank Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványának bemutatóján elhangzott: a hitelállomány éves leépülésében szerepet játszottak a tavalyi egyszeri nagy volumenű hatások, köztük az MKB Bank portfólió-tisztítása is, ezeket leszámítva 1 százalékkal nőtt volna a teljes vállalati hitelezés.

MNB - EKB - Portfolio.hu - grafikonok

Oláh Zsolt elmondta: a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelállomány 3,4 százalékkal bővült éves összevetésben az első három hónapban, ami enyhe lassulás az előző negyedéves 3,6 százalékról.

A kkv-hitelezés éves dinamikájának lassulásában szerepet játszott, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) új keretrendszerében már csak beruházási hiteleket lehet felvenni, míg korábban forgóeszközre is lehetett.

Az elemző hozzátette: a beruházási hiteleknek erős a szezonalitása, az első negyedév gyengébb szokott lenni.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország még mindig a „legkevésbé előkelő helyen” van, elmarad mind a visegrádi, mind a mediterrán, és az euróövezeti országok vállalati hitelezési dinamikájától. A szakértő kiemelte, enyhültek a banki hitelkínálati feltételek, és a bankok 20 százaléka jelezte, hogy további enyhítést tervez.

A vállalatok elsősorban a rövid lejáratú hitelek iránt érdeklődtek az első negyedévben, az év hátralévő részében viszont a hosszú, jellemzően beruházási jellegű hitelek iránti kereslet bővülését jelezték a bankok.

Az MNB vezető közgazdasági elemzője elmondta, a jegybank méri a hitelezési folyamatok hatását a gazdasági növekedésre, e szerint az elmúlt időszakhoz hasonlóan mérséklődött a bankrendszer növekedést visszafogó hatása. A vállalati beruházások szintjét még mindig 1 százalékponttal rontja a bankok hitelezési aktivitása, míg a háztartásoknál nincsen hatása a hitelkínálatnak, nem növeli és nem is fogja vissza a fogyasztást – összegezte az MTI.

Fábián Gergely, a jegybank igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hitelezési buboréktól nem tartanak, 5 százalék feletti hitelállomány növekedés kellene egy felzárkózási pályán lévő gazdaságnak. A jegybanknál 5-10 százalék közötti növekedést szeretnének, amihez jól jön a banki feltételek enyhülése – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik