Üzleti tippek

Ezek a cégek Magyarország legnagyobb adósai

Tavaly 13 társaságnál mutatott ki az adóhatóság egymilliárd forintnál nagyobb adóhiányt.

A feketelista.hu szerkesztői összeállították a 2015-ös év teljes – a negyedévek összevont adatait tartalmazó – százas „toplistáját” is, amelyet a budapesti Carlo Invest Kft „vezet” 2,389 milliárd forint adóhiánnyal.

A kimutatásban a North Santrade Kereskedelmi Kft. a második helyre, a Fortill-Agro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pedig a harmadik helyre került. A jogkövetkezményekkel „megfejelt” legnagyobb befizetési kötelezettség (1,533+3,282 milliárd forint) pedig a Stark Industries Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t terheli.

A legnagyobb adósok százas céglistáján 75 százalékos a fővárosi vállalkozások érintettsége.

Az év folyamán 13 társaságnál mutatott ki a NAV egymilliárd forintnál nagyobb adóhiányt, ehhez jönnek még a jogkövetkezmények terhei.

Kis cégek nagy adósságok

A portál a cégformákat külön is vizsgálta, ez alapján a tavalyi utolsó negyedéves listán szereplő több mint másfélszáz vállalkozás – hat betéti társaság kivételével – kft. formában működik, és egyetlen részvénytársaság neve sem szerepel a listán.

Kérdés: hogyan juthat el egy betéti társaság, így például a győri Style-Invest Ingatlanforgalmazó, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. 562 millió forint adóhiányig és 1,175 milliárd forint jogkövetkezményi elmarasztalásokig. A budapesti Tövis-29 Ingatlanforgalmazó Bt. hátraléka pedig megállapított jogkövetkezményi pénzbüntetésekkel együtt több mint egymilliárd forint – összegezte a feketelista.hu.

A vállalkozások nagy többségét az ellenük indított hatósági eljárások már kiseperték a piacról. A 153 társaság közül 111-nek törölték, hétnek pedig felfüggesztették az adószámát, nyolc viszont végelszámolás alatt áll.

Ők a legeladósodottabb magánszemélyek

Feltűnő, hogy míg a nagy adóhiányos cégek több mint kétharmada fővárosi, az érintett magánszemélyeknek mintegy 70 százaléka viszont vidéki lakos.

Az adóhivatal adatai szerint az ország legeladósodottabb magánszemélye Kaiser Dániel, pilisszentkereszti lakos, akinek neve mellett több mint 680 millió forint adóhiány, és 1,4 milliárd forint jogkövetkezményekből eredő befizetési kötelezettség olvasható.

A két tétel összege meghaladja az egymilliárd forintot a budapesti Dobos Sándornál és Hu Suzuánnál, a kakucsi Fajt Zoltánnál, valamint a várpalotai Vékey Nándor Viktornál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik