Budapest, 2012. június 22.
Az ELMÛ munkatársa SIM kártyát helyez egy intelligens mérõórába Budapesten, egy XV. kerületi társasházban. A villamosenergia-elosztók több mint tízezer intelligens mérõórát szerelnek fel idén Magyarországon, amelyek GSM hálózaton kommunikálnak a központtal. Így egyszerûbb a leolvasás, számlázás, és a fogyasztók áramfelhasználásának monitorozása, kiértékelése.
MTI Fotó: Marjai János
Üzleti tippek

Brutális bírságot kockáztatnak a cégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 11:50

Energiaaudit hiányában akár 10 millió forintra is bírságolhatóak a vállalatok.
Korábban a témában:

Akár egymillió forintos büntetéssel számolhatnak azok a nagyvállalatok, amelyek a következő hetekben sem pótolják regisztrációjukat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján.

Ennél is nagyobb, 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek azok a cégek, amelyek év végéig elmulasztják az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtását. Az auditot tavaly december végégéig kellett megtartani, idén azonban még bírság nélkül pótolható a kötelezettség.

„Szigorúbban ellenőrzik azonban a cégek kötelező, energiahivatali regisztrációját. A január 20-i határidő elmulasztása akár egymillió forintig terjedő bírságot is jelenthet az érintettek számára. A pótlásra ugyanakkor még lehetőség nyílhat, hiszen a szabályozás csak most indult el a gyakorlatban. Így elképzelhető, hogy akik a következő napokban még benyújtják a hivatal honlapjáról elérhető nyomtatványt, engedékenyebb elbírálásban részesülnek” – mondta Csáki János, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda energiajogi szakértője.

Energetikai auditra minden olyan vállalat kötelezett, amely több mint 250 főt foglalkoztat, vagy éves nettó árbevétele túllépi az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót.

Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható, hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia.

A bérlők sem ússzák meg

A kötelezettség nem csak az épület vagy üzem tulajdonosaként szereplő céget terheli. A kritériumoknak megfelelő bérlő is köteles az épületre vonatkozó auditálást elvégeztetni, ha az általa bérelt épületrész alapterülete meghaladja a teljes épület alapterületének 50 százalékát.

A kivételek közé tartoznak azok a nagyvállalatok például, amelyek rendelkeznek az EN ISO 50001 szabvánnyal, vagy amelyek cégcsoport tagjai, és annak egészére vagy egy részére vonatkozó tanúsítvány rájuk is kiterjed.

Az első auditot a jogszabály szerint 2015. december 5-ig kellett teljesíteni, a kötelező regisztrációs nyilatkozatot pedig 2016. január 20-ig kellett megküldeni a MEKH részére.

A nagyvállalatoknak négyévente kell elvégeztetniük az ellenőrzést, ehhez regisztrált auditorok segítségét vehetik igénybe, vagy az EN ISO 50001 szabvány bevezetésével mentesülhetnek a kötelezettség alól.

A regisztráció és az energetikai szempontú ellenőrzés mellett a cégeknek ezentúl minden évben meg kell adniuk éves energiafelhasználási adataikat is. Ennek elmulasztása szintén egymillió forintig terjedő bírságot jelenthet. „Az aktuális információk megszerzése érdekében ezért érdemes idén a MEKH honlapját kiemelt figyelemmel követni” – javasolja a szakértő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.