Üzleti tippek

Indul a nagyvállalatok regisztrációs hajrája

A cégeknek január 20-áig kell regisztrálniuk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

A magyar jogrendszerben 2015 nyarán honosították az EU 2012/27/EU energiahatékonyságról szóló irányelvét, amely az energiafelhasználás hatékonyságát, a tagállamok energiafogyasztásának csökkentését írja elő.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint a nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végezniük.

A törvény hatálya alóli mentesség csak a feltételeknek megfelelő, hiteles igazolással érhető el. Bár az említett törvény értelmezésében és gyakorlati megvalósításában több kérdéses pont is van, a tavaly év végén életbe léptetett, energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvénnyel újabb kötelezettség hárul a nagyvállalatokra – hívja fel a figyelmet Kohl Zsuzsanna, a Framework Hungary Kft. szakértője.

Indul a regisztrációs hajrá

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 22. §-a alapján érintett nagyvállalatoknak minden év június 30-áig regisztrálniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

A regisztrációt első alkalommal 2016. január 20-áig kell elvégezni. A kötelezettség teljesítésének elmulasztása bírságot von maga után.

A regisztráció során a céges alapadatokon kívül, nyilatkozni kell a kapcsolódó vagy partnervállalkozásokról, illetve a törvény hatálya alóli mentességről is – amennyiben az értelmezhető.

Mentességek

  • A négyévenkénti energetikai auditálás kötelezettsége alól mentesül az a nagyvállalat, amely ISO 50001 szabványhoz illeszkedő tanúsított energiahatékonysági rendszert működtet.
  • Továbbá az a kapcsolódó vagy partnervállalkozás is kikerül a rendelkezés hatóköréből, amelynek végsőenergia-fogyasztása nem éri el a nagyvállalat végsőenergia-fogyasztásának 5%-át.

A regisztrációt azonban akkor is el kell végezni, ha az érintett cég már eleget tett a törvény szerinti kötelezettségnek, tehát a regisztráció elvégzése független a már elvégzett energetikai audittól, az ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítvány meglététől vagy a mentességtől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik