Üzleti tippek

Tovább erősít az ICT-piacon az Invitel

A hazai cégek körében is egyre nagyobb a kereslet az adatközponti szolgáltatások iránt, az infokommunikációs vállalat ezért döntött az újabb, előrehozott beruházás mellett.

„Azt látjuk, hogy az adatközponti piac reneszánszát éli, és nagyon sok cég dönt az üzleti informatika újratervezése mellett. A saját adatközponttal rendelkező vállalatok körében is gyakori, hogy újragondolják az eddigi stratégiájukat, és a jövőben inkább egy ICT-szolgáltatóra bízzák a szervereik elhelyezését. Maga a virtualizáció és a felhőszolgáltatások terjedése is ezt az irányt erősíti” – mondta a 24.hu-nak Javorniczky Áron, az Invitel vállalati és nagykereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Kinövik a DataCentert

A társaság infokommunikációs üzletága erős évet, azon belül is erős utolsó negyedévet zár. Ezért is döntött úgy a vállalat, hogy a tervezettnél korábban elkezdik az egykori Athenaeum nyomda épületkomplexumában található, Kozma utcai DataCenter bővítését.

Invitel - Javorniczky Áron

Magyarországon egyedülálló fejlemény, hogy egy piacvezető „high-end” adatközpontot a piaci igények miatt szükséges bővíteni. Az Invitel jelenleg közel 3000 négyzetméteres adatközponti kapacitással rendelkezik, amely a tervek szerint jövőre további mintegy 500 négyzetméterrel bővül.

„Műszaki megoldásokban sok tekintetben kiemelkedik a hazai szerverparkok közül a DataCenter. Az adatközpontok értékelésénél például nagyon fontos tényezőnek számít az áramköltség, amelyben abszolút elöl járunk. Ugyanilyen kiemelt szempont a rendelkezésre állás és a redundancia. A DataCenter teljesen redundáns infrastruktúrával működik. Ez azt jelenti, hogyha például a hűtés vagy áramellátás tekintetében probléma lépne fel, akkor egy független platform azonnal átveszi a működést, és biztosítja, hogy adott esetben egy másodpercre se álljon le a szolgáltatás” – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

99,999

Az adatközpontok biztonsági kategóriáit a 9-esek száma alapján határozzák meg. Az Invitel DataCenternél ez a mutató a kiemelt fokozatú 99,999. A besorolás szerint minden elvárható biztonsági elem a rendelkezésre áll a szervergépek üzemeltetéséhez, így a folyamatos hűtés és energiaellátás mellett a többi között a 24 órás őrzés és az automatikus monitoringrendszer is alapkövetelmény.

A többszörös adatkapcsolat szintén a megbízható működést garantálja: a Kozma utcai központban a több ezer szerverszámítógép befogadására alkalmas termek minimum két irányból csatlakoznak a társaság belföldi és nemzetközi internet-gerinchálózatához.

Túl sok még a sziget

„Az infokommunikáció jövőjében az egyik kulcsterületet az integrált szolgáltatások jelentik. Tapasztalataink szerint az IT-n belül, illetve a telkó és az informatika között is túl sok még a sziget a cégeknél. Úgy közelítjük meg ezt a területet, hogy az ügyfeleknek üzleti problémáik vannak, amelyekre mi megoldást kínálunk az országos telekommunikációs hálózatunk és a széles körű IT-kompetenciánk segítségével” – mondta Javorniczky Áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik