Businessman shopping for new a business, Color, Grouped elements
Üzleti tippek

Pénz, pénz, pénz? Mi motiválhatja a kulcsembereket?

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2015. 11. 15. 13:00

Általában ők a főnök jobb keze, vagy lehet, hogy ő az a szürke eminenciás, aki a háttérben mindent tud.

Kik is a kulcsemberek? „Több típust is megkülönböztethetünk: ők azok a munkatársak, akik sokakra tudnak hatni, példaképnek számítanak a többiek szemében, kiváló szakemberek vagy specialisták” – említett néhány fontos jellemzőt Papp Eszter független business coach.

Fontos, hogy a véleményvezérek vagy kulcsemberek értékrendje azonos legyen a vállalatéval. Emellett a cégek számára az is elengedhetetlen, hogy a kulcspozíciókat lojális, megbízható emberekkel töltsék fel. A munkahelye vagy a feladata iránt elkötelezett ember lehet kulcsember, egy jó csapatban egyébként majdnem mindenki annak számít.

Ösztönzők – nem csak a pénz számít

Természetesen sok olyan szint létezik, amelynél még a pénz és az ahhoz kapcsolódó juttatások az elsődleges motiváló tényezők. Ilyen lehet a jó fizetés mellett a cégautó, a céges telefon vagy a megfelelő technikai háttér biztosítása.

Papp Eszter hozzátette: annak kipuhatolására, hogy mi az, amivel ösztönözhető a munkatárs, jó eszköz lehet a hétparaméteres motivációs teszt. Ez egy hosszú lista, amelyből személyre szabottan kiválaszthatóak a legfontosabb szempontok (például előléptetési lehetőség, képzés, benzinpénz stb.). A kiértékelésnél jól láthatóvá válik, hogy kinek döntő szempont az önmegvalósítás, az anyagiak vagy például a változatosság.

A motivációs teszt a karrierbeszélgetések alapjául is szolgálhat, és segíthet a win-win helyzetek kialakításában. A teszt ötleteket adhat a meglévő lehetőségek bővítésére, illetve segíthet az olyan igények megfogalmazásában is, amelyeket esetleg maga a munkavállaló sem tudott önmagáról.

Például kiderülhet, hogy időnként szeretne új feladatokat, vagy szeretne a csapatán kívül más kollégákkal is dolgozni, mert ez inspirálóan hatna rá. De akár olyan apróbb (többletköltség nélküli) motivációs lehetőség is felbukkanhat, minthogy a beosztott szívesen megkapná a főnöke számára előfizetett újságokat, ha ő már elolvasta. Vannak, akiket pedig az vinne előre, ha több szereplési lehetőséget kapnának, és a fontosabb értekezleteken, konferenciákon megmutathatnák magukat, például többet prezentálhatnának.

Tippek kiégés ellen

Ha a kulcsember már a juttatások területén „jóllakott” és/vagy több évi pörgés után a kiégés közelében érzi magát, akkor a munkáltatónak erre is kiemelten kell figyelnie. Ekkor teljesen más motivációs eszközök segíthetnek.

Ilyen esetben azt is érdemes mérlegelni, hogy az illető, ha szeretné, akkor 3-12 hónapos karrierszünetet tudjon tartani. Itt a mozgástér elég tág: megoldás lehet többi között a fizetés nélküli szabadság vagy a projektmegbízás, a rugalmasabb munkaidő, valamint a tartós vagy átmeneti részmunkaidő is.

Ha egyszerűen csak másképp szeretne dolgozni a „VIP” kolléga, és tudását szívesen megosztaná másokkal, akkor a mentorprogram indítása is inspirálhatja. A business coach azt tanácsolja, hogy a továbblépésről való megbeszéléseken a „Hogyan igen?”-ekre kell megtalálni a válaszokat: vagyis hogyan maradhat a cégnél a kolléga, hogyan folytathatja eredményesen a munkáját oly módon, hogy az számára és a munkáltató számára is elfogadható és gyümölcsöző legyen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.