Üzleti tippek

Veszélyben vannak az uniós pénzek?

November 1-től új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a cégeknek az EU-s forrásból megvalósított projektek esetében.

A támogatás intenzitásától függetlenül, minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot, közbeszerzési eljárás lebonyolítására lesz szükség – összegzi a MAPI Zrt.

A szakértői kommentár a 2015. évi CXLIII. évi közbeszerzési törvény (új Kbt.) uniós támogatásból megvalósított projektekre vonatkozó szabályozásához kapcsolódik.

A törvény a november elseje utáni beszerzésekre vonatkozik: vagyis, ha ma megrendelik a pályázatban tervezett eszközöket, szolgáltatásokat, építési beruházást, akkor még nem kell alkalmazni a fenti szabályt.

Az új törvény nagyobb versenyt, átláthatóságot biztosít, természetesen ennek ára van. Többlet szakértői munkára lesz szükség, alaposan körbe kell járni minden beszerzést az összeszámítás és egyéb feltételek miatt. Komoly szakmai felkészülést és tudást igényel, ha egy vállalkozás nem szeretné a jövőben visszafizetni a megnyert támogatását közbeszerzési nem megfelelősség miatt –  összegezte Essősy Zsombor, a MAPI Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

„Magyarország jövő évi gazdasági növekedése egyértelműen az uniós források lehívásán múlik, amihez a következő 9 hónapban 3000 milliárd forint összegű pályázatot kell kiírni. Ebbe a becslésbe még nem számoltuk bele a közbeszerzési törvény módosításának a hatását, amit nagyon nehéz jósolni, de az biztos, hogy egyszerűsíteni nem fogja a kifizetést. A többi majd a tényleges végrehajtáson múlik” – tette hozzá Essősy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik