Üzleti tippek

Videotolmáccsal dolgoznak a veszprémi orvosok

Jó példa az egészségügyben: a veszprémi kórház elsőként vezette be az infokommunikációs akadálymentesítést.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház együttműködésében Magyarországon elsőként valósul meg egy közintézmény infokommunikációs akadálymentesítése.

A SINOSZ Európában is újdonságnak számító projektje keretében videoalapú tolmácsszolgálat segíti mostantól a siketek és nagyothallók kommunikációját a veszprémi kórház orvosaival, személyzetével a gyorsabb és pontosabb megértés, valamint betegellátás érdekében. A tolmácsprogram fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió finanszírozásával valósul meg, az innováció segíti a siketek és nagyothallók önálló ügyintézését, megkönnyíti a társadalmi integrációjukat és növeli munkaerő-piaci esélyeiket.

A program keretében eddig több mint 1000 önkéntes teszteli már a rendszert. A projekt az Invitel fővállalkozásában, a hazai infokommunikációs szolgáltató országos infrastruktúrája segítségével működik.

Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, európai parlamenti képviselő elmondta: a kialakított országos rendszer előnye, hogy a jelnyelvi tolmácsszolgálatokat költséghatékonyabbá, a közszolgáltatásokat elérhetőbbé teszi az érintettek számára. A KONTAKT Tolmácsszolgálat tesztidőszakának márciusi indulása óta az ügyfélszám megközelíti az 1100 főt, és havonta közel 8000 hívást bonyolítanak a rendszerrel, amelyből az író- és jelnyelvi tolmácsolás segítségével akadálymentesített hívások száma eléri a 4000-et.

Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke, Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója és Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a sajtótájékoztatón.

„A Csolnoky Ferenc Kórház mindig kiemelt figyelmet fordított a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, kórházunkban jelenleg is 83 rehabilitált kolléga dolgozik. Ezért örülünk, hogy az országban elsőként nálunk valósulhat meg a hallássérültek infokommunikációs akadálymentesítése” – hangsúlyozta Rácz Jenő főigazgató.

A tesztidőszakot követően terveik szerint nemcsak a kórházi betegfelvételi irodát és a fekvőbeteg osztályokat szeretnék akadálymentesíteni, hanem a rendelőintézetet, a titkárságokat és a két kihelyezett osztályt is. „A tolmácsszolgáltatásról szerzett tapasztalatainkat megosztjuk majd a partnerintézményekkel és a kórházszövetség tagjaival is, bízva abban, hogy egyre több kórházban válik elérhetővé majd ez a Közép-Európában is egyedülálló szolgáltatás” – tette hozzá.

Az Invitel szerepvállalása

„A program iránti elkötelezettségünket azzal is hangsúlyozni kívánjuk, hogy ügyfélszolgálati irodáinkat folyamatosan akadálymentesítjük a hallássérült ügyfelek számára is. Erre példa a szegedi és most már a veszprémi Invitel Pont is” – fogalmazott Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Az infokommunikációs vállalat a komplex projekt tervezését és megvalósítását fővállalkozóként koordinálta, emellett a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés, valamint a hardverelemek biztosításáért is felelt. Az informatikai rendszerelemek Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a Kozma utcai DataCenterben kaptak helyet, akárcsak a tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló szerverek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik