Üzleti tippek

Amerikából is érdeklődnek a magyar videotolmács iránt

FN24
FN24

2014. 06. 12. 10:33

A jövőben akadálymentessé válhat az ügyintézés a hallássérültek számára: ebben egy speciális online jelnyelvi tolmácsszolgáltatás segíthet. A program nemrég InnoMax Díjat nyert.

Korábban a témában:

„Már az Egyesült Államokból is kaptunk megkeresést” – osztotta meg az FN24-gyel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója. Ormódi Róbert elmondta: a tengerentúlon jóval fejlettebb ez a terület, mégis olyan cégek keresték meg őket, amelyek akár már 20 éve biztosítanak hasonló szolgáltatást. A magyar SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat ugyanis olyan újításokat tud, amelyek az USA-ban is érdekesek lehetnek. Például előrelépést jelent, hogy az online alkalmazást nemcsak a siketek, hanem a nagyothallók is tudják használni. A nagyothallók egy csoportja ugyanis nem tud jelnyelven, így őket a szakemberek valós idejű, írásos tolmácsolással segíthetik.

sinosz kontakt (sinosz kontakt) Forrás: Youtube

Időigényes és nehézkes a mostani rendszer

Jelenleg is igénybe vehető az államilag finanszírozott tolmácsszolgáltatás. A SINOSZ országosan 12 helyszínen biztosítja ezt a lehetőséget a siket és nagyothalló ügyfeleknek. „Mindez most úgy működik, hogy az ügyintézés előtt 2 nappal meg kell rendelni a tolmácsot, meg kell adni a pontos helyet, időpontot, hogy hová kell mennie a szakembernek. Nemcsak az előzetes leszervezés jelent problémát, hanem az is, hogy a tolmácsok esetében várakozási idővel, illetve utazási idővel is számolni kell. Az online megoldás viszont több területen is felgyorsítaná, korszerűvé és hatékonyabbá tenné a segítségnyújtást. Például a tolmácsoknak nem kellene utazniuk, így sokkal jobban tudnának a munkaidejükkel gazdálkodni” – magyarázta Ormódi Róbert, aki hozzátette: a tervek szerint Magyarország 70 kormányablakát is akadálymentesítik a hallássérültek számára. Az első ilyen típusú fejlesztés Szegeden valósult meg.

Innovációs díjat nyertek

A videotolmács-program bármely Magyarországon forgalmazott okostelefonon és táblagépen futtatható. „Figyeltük a pályázati kiírásokat, és arra gondoltunk, hogy megmérettetjük magunkat, hiszen számos pozitív visszajelzést kaptunk idehaza és külföldről is. Meglepetés volt számunkra az Invitel InnoMax Díj, főleg, hogy a nagyvállalati kategóriában bizonyultunk a legjobbnak. Azért ebben a kategóriában indultunk, mert ez már egy folyamatban lévő projekt, míg a civilszervezeteknek szóló innovációs díjra kizárólag ötletekkel lehetett pályázni” – tette hozzá a SINOSZ ügyvezetője.

Az Invitel is részt vesz a programban

A tolmácsprogram telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán keresztül valósulnak meg. Az informatikai rendszerelemek számára szintén a vállalat biztosít elhelyezést Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a Kozma utcai DataCenterben. Ugyanebben a központban találhatók a tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló szerverek is.

A fejlesztést jelenleg még tesztelik, ez a szakasz várhatóan jövő februárban zárul. Az 526 millió forintos uniós támogatással létrejövő, országos rendszer például hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen, az oktatásban vagy az egészségügyi ellátás során is segítheti a siketeket és a nagyothallókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.