Üzleti tippek

A cégek harmada számít adóemelésre

FN24
FN24

2014. 10. 09. 12:40

Az elmúlt egy év folyamatos növekedése után a harmadik negyedévben nem javult tovább a vállalkozások bizalma, a cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv-index -10 ponton stagnál.

Korábban a témában:

„A mutató stagnálása mögött valójában az áll, hogy a vállalkozások helyzetét meghatározó több tényező is jelentősen elmozdult, ugyanakkor ellentétes irányba, így azok hatásai kioltották egymást. A harmadik negyedévben legnagyobb mértékben, mintegy 20 ponttal, a közterhek várt változását jelző részindex emelkedett. Ennek az oka, hogy számottevően lecsökkent a növekvő közterhekre számító cégek aránya. Jelenleg csupán 30 százalékuk véli úgy, hogy a következő egy év során növekedni fognak az adó- és járulékterhek, ami négy éve a legalacsonyabb érték” – összegezte Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Saját versenyhelyzetük megítélésével kapcsolatban azonban jelentősen pesszimistábbak lettek a társaságok. A megkérdezett cégvezetők csupán 23%-a gondolja úgy, hogy javulni fog helyzetük a versenytársaikhoz képest.

Nagyobb csökkenés tapasztalható még a vállalati hitelkamatok várt változásával kapcsolatban is, mivel a jegybanki kamatcsökkentési ciklus befejeztével a kkv-k ismét a hitelkamatok nagyobb mértékű, 0,8 százalékpontos emelkedését valószínűsítik.

Pénzügyeiket is pesszimistábban látják, hiszen a harmadik negyedévben az árbevétel esetében 1 százalékponttal, míg a nyereségnél 0,5 százalékponttal kisebb növekedésre számítanak a második negyedévhez képest.

A cégméretet tekintve az látható, hogy a kkv-szektoron belül a jellemzően leginkább optimista középvállalkozások bizalma is most enyhén a negatív tartományba fordult, és -4 ponton áll. Ezzel együtt továbbra is a mikrovállalkozások várakozásai a legnegatívabbak.

Ebben a negyedévben a szolgáltatások és a mezőgazdasági szektor bizalma fordult el pozitív irányba. Mindez főként annak köszönhető, hogy nőtt a közterhek csökkenésére számítók aránya, illetve a pályázati források megítélésével kapcsolatban is javulás történt. Ezzel szemben az ipari és a kereskedelmi cégek várakozásai romlottak, vélhetően azzal összefüggésben, hogy a belföldi és az exportkereslet tényleges élénkülése elmarad az év eleji felfokozott várakozásoktól. Az ipari cégek ezért az előző negyedévhez képest kisebb árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.