Üzleti tippek

A jövőben videotolmács segíti a hallássérülteket

Egy speciális online tolmácsszolgáltatás segítségével a jövőben akadálymentessé válhat az ügyintézés a hallássérültek számára. Jelenleg a rendszer tesztelése zajlik, a fejlesztés telekommunikációs és informatikai elemeit az Invitel biztosítja.

Várakozáson felüli érdeklődés kíséri a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) videotolmács-szolgáltatását. A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztésben az Invitel is komoly részt vállal: a projekt kifejlesztésén és megvalósításán túl a telekommunikáció, a hálózat- és szoftverfejlesztés, valamint a hardverelemek biztosításáért egyaránt felel.

A rendszert 2014 márciusa óta maguk az érintettek tesztelik mindennapi helyzetekben: jelenleg körülbelül 780 siket és nagyothalló ember használja hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy éppen az egészségügyi ellátások alkalmával. A nagy adatmennyiség és több ezer felhasználó gördülékeny kezelésére tervezett rendszer kiválóan bírja a terhelést, a szoftverkörnyezet finomhangolása által pedig egyre jobban igazodik az érintettek igényeihez.

Innovációs díjat nyertek

A tolmácsszolgáltatás idén InnoMax Díjat nyert, a SINOSZ fejlesztése iránt már az Egyesült Államokból is érdeklődnek.

Sikeres a tesztüzem

A KONTAKT Tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs többé szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek táblagépen, okostelefonon vagy számítógépen keresztül is elérhetik a videotolmács-szolgáltatást.

Magyarországon körülbelül 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember él

„Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, vagyis 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata. Ennek érdekében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítunk azoknak a jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okostelefonnal. Mindössze néhány hónap alatt máris 780-an vették igénybe ezt a lehetőséget. A szövetség ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ne csak a célcsoporttal ismertesse meg a fejlesztést, hanem a halló társadalommal is, hiszen ez az egyedülálló rendszer valódi kommunikációs hidat képezhet a siket, illetve nagyothalló és a halló emberek között” – összegezte Ormódi Róbert, a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a fejlesztés kapcsán elmondta: „hazai ICT-szolgáltatóként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy olyan projektek megvalósításában is részt vegyünk, amelyek a technológiai megoldások komplexitásán túl társadalmi ügyeket is felkarolnak. Az Invitel egyik vezetőjeként és magánemberként is örömmel tölt el, hogy részt vehetünk ebben az egyedülálló projektben, amihez teljes körű szolgáltatást nyújtunk. A vállalat elkötelezett a SINOSZ célkitűzései és tevékenysége iránt, így a jövőben még szorosabbá kívánjuk fűzni az együttműködést”.

Részletek a technológiai háttérről

A szolgáltatás telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán keresztül valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek és a szerverek is Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a vállalat Kozma utcai DataCenterében kaptak helyet. Ahhoz, hogy a jeltolmácsközpontok az eszközökkel biztonságosan kommunikálhassanak, az Invitel menedzselt bérelt vonali internetszolgáltatást, valamint IP-alapú hangszolgáltatást is biztosít.

Az info- és telekommunikációs vállalat szállította a projekthez a teljes eszközkészletet is: a táblagépeket és a hardvereszközöket. A szoftver-technológiai hátterhez (vagyis az integrált kép-, hang- és üzenet-közvetítő platform lefejlesztéséhez) pedig az Invitel az E-Group ICT Software-t választotta partneréül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik