Üzleti tippek

Uniós pénzre pályázna? Lehet a centit vágni

FN24
FN24

2014. 07. 30. 11:37

Várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban, egy hónapon belül kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait.

Korábban a témában:

Készen állnak a feltételek arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az első pályázatok október helyett már nyár végén, ősz elején megjelenjenek. A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák – idézte a Nemzetgazdasági Minisztérium uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát az MTI.

Ezt olvasta?

Rákossy Balázs a Kossuth Rádió műsorában arra is kitért, hogy a pályázatok jogi keretét biztosító partnerségi megállapodás és az operatív programok tárgyalásai még nem zárultak le az Európai Bizottsággal, ezért a kormány a “költségvetési kockázat terhére” vállalja a pályázatok kiírását.

Hozzátette: a fejlesztéspolitika egyik alappillére, hogy a felzárkóztatást szolgálja, így előtérbe kerül a kis- és középvállalkozások fejlesztése, a munkahelyteremtés és az újraiparosítás. Ez utóbbi keretében a kormány a nagy hagyományokkal rendelkező és magas hozzáadott értékű iparágakat kívánja fejleszteni, mint a járműipar, az élelmiszeripar, az elektronika, a logisztika vagy a turizmus.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az uniós források elosztása tavaly év végétől új rendszerben működik, az egyes szaktárcákhoz került az operatív programok irányítása. Fontos elvnek nevezte a 2014-2020 közötti fejlesztési források elosztásánál, hogy a helyi érdekeket, a helyi tudást és a helyi kapcsolatrendszereket is becsatornázzák a rendszerbe. Így két területfejlesztési operatív program esetében a városi és megyei önkormányzatok, illetve megyei jogú városok komoly befolyást fognak kapni.

Rákossy Balázs szerint az unióval folytatott viták nagyobb része technikai jellegű, ami tárgyalásokkal rövid úton orvosolható.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.