Gazdaság

Április óta egy forintot sem kaptunk az uniótól

Hivatalos formában nem függesztették fel a finanszírozást, csak éppen nem fogadják be az új rendszerben készült számlákat, amelyeket április óta nem is küldött el a magyar kormány – írja a 444.hu.

Április végén egy nem nyilvános brüsszeli levélből derült ki, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar pénzosztó rendszer átszervezésével, és ezért arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy egyelőre nem akarják kifizetni az új rendszerben keletkezett számlákat, így az EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása leállt.

A Miniszterelnökség akkor cáfolta, hogy valódi fennakadás lenne a finanszírozásban, mert a bizottság csak néhány kiegészítő információra kíváncsi. Hamarosan megoldják a gondot, és mire a következő negyedéves számlákat ki kellene Brüsszelnek egyenlítenie, addigra megoldódik a helyzet.

Ehhez képest a három hónap eltelt, és a magyar kormány egyetlen számlát sem küldött el Brüsszelnek április óta. Ha valóban nem lenne probléma, akkor legkésőbb július közepén le kellett volna adnia Magyarországnak az elmúlt hónapokban összegyűlt kifizetési kérelmeket – tudta meg a 444.hu.

A hivatalos brüsszeli állásfoglalás szerint a magyar fél küldhet számlát, és a bizottságnak 60 napja van eldönteni, hogy kiegyenlítik-e ezeket. Úgy tűnik azonban, hogy a mostani állás szerint nem egyenlítenék ki. Erre onnan lehet következtetni, hogy a magyar kormány már kiküldte volna a második negyedév számláit, ha nem félnének a visszautasítástól.

A pályázati pénzeket a kormány egyelőre költségvetési pénzből hitelezi. Ám ha nem jön meg ennek ellenértéke Brüsszelből, akkor az hiányként jelenik majd meg a költségvetésben. A múlt héten 110 milliárd forintot zárolt a kormány az idei költségvetésből. Az erről szóló közlemény az uniós pénzek elmaradásával is indokolta a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik