Üzleti tippek

Olcsóbb rezsivel értékesebb az ingatlan

Valóban érdemes hozzáfogni az energetikai korszerűsítéshez? Értéknövekedést hoz-e a felújítás, vagy esetleg kidobott pénz az erre elkölthető sok százezer forint? A válaszok mellett konkrét tippekkel is segítjük az utat az energiatakarékosabb otthonok és irodák felé.

Az ingatlantulajdonosok számára talán az utóbbi években még nagyobb dilemma, hogy mit, mikor és hogyan költsenek a lakásuk, házuk energiatakarékossági korszerűsítésére. A cél érthetően nemcsak az, hogy a kényelmüket és a komfortérzetüket növeljék, hanem az is, hogy mindez később pénzben is megtérüljön számukra.

Természetesen általánosítani nem lehet, hiszen minden ingatlan és élethelyzet egyedi. A szakértők szerint a legfontosabb alapszabály, hogy jelenleg az értékesítésnél csak részben térülnek meg az energetikai felújítások, így pusztán az eladás miatt nem szabad túl nagy beruházásba fogni. Akkor sem érdemes sokat költeni, ha úgy tervezik, hogy 2-3 éven belül költöznek. A megtérülés ugyanis az eladási ár esetén kérdéses, a rezsicsökkenésnél pedig akár 10-15 évig is eltarthat. Ugyanakkor az eladás esélyeit mégis nagyban növeli, ha újak a nyílászárók, korszerűbb a kazán vagy leszigetelik az ingatlant.

20 százalékkal drágább a felújított

Budapesten átlagosan ötödével magasabb áron cseréltek gazdát a felújított ingatlanok 2013-ban, míg vidéken a különbség ennek a dupláját is elérte.

Mibe szeretnek bele a vevők?

A vásárlásnál (akár a vevő, akár az eladó szemszögéből nézzük) messze a legfontosabb szempont az elhelyezkedés és az ár. Ezt követi az ingatlan állapota, mérete, elosztása és a fenntartási költségek – sorolta az Otthon Centrum vezető elemzője.

Déry Attila szerint a rezsivel kapcsolatban a téli rezsiköltség mellett főként a családi házaknál az alternatív fűtési módok kerülnek szóba, így például a vegyes tüzelésű kazán, cserépkályha és hasonlók. Ezek a megoldások ráadásul a „gázfüggőséget” is csökkentik, ami szintén nagyon fontos szempont, és jó pont lehet az értékesítés során.

Az elhelyezkedés, a környék, az ár és az ingatlan elosztása sokkal fontosabb ma a vásárlóknak, hiszen ezekbe a szempontokba „szeretnek bele”, nem pedig az átlagnál alacsonyabb rezsibe. Ez persze ingatlantípustól is függ, nyilván a legolcsóbb lakásoknál vagy a hatalmas családi házaknál sokkal többet számít 10-20 ezer forint rezsikülönbség, mint egy elit villa vagy egy kisebb luxuslakás esetén.

Az Otthon Centrum szakértője a tapasztalataikról elmondta: az épületek két éve kötelező energetikai besorolását a legritkább esetben nézik meg a vevők, mert ez még nincs benne a köztudatban.

A lényeg, hogy olcsó legyen

A Duna House elemzési vezetője szerint a válságban a vásárlók a lehető legolcsóbbat, a jó üzletet keresik. Ezért az energiahatékonysági beruházásokat ma még nem vagy alig lehet érvényesíteni az árban. Rutai Gábor az egyik fő problémának a hosszú megtérülési időt látja. Az viszont tény, hogy a hasonló adottságú és árfekvésű lakások vagy házak közül a modernebbet, az energiatakarékosabbat könnyebb eladni.

A Duna House szakértője is egyetért abban, hogy sokkal inkább az ár, a városon, országon belüli elhelyezkedés és a környék (zöldövezet, kellemes lakókörnyezet, jó szomszédok) dönt az értékesítés (vagy a bérbe adás) során. Ha ezek – beleértve a versenyképes, vagyis alacsony árat is – rendben vannak, akkor kerül csak elő a rezsiköltségek kérdése.

Hogyan kezdjen hozzá a felújításhoz?

– Mindenképpen a nyílászárók cseréje legyen az első!

– Ezt követi a külső falszigetelés.

– Csak ezek után szabad a fűtéskorszerűsítésbe belekezdeni.

Energia24-tipp: régi, például konvektoros rendszereknél érdemes rögtön a modern fal-, illetve padlófűtést kiépíteni, az alacsony fűtési hőfokkal ugyanis rengeteg energia spórolható.

Akár évente 60 ezer forinttal is csökkenhet a gázszámla

A lakások energiahatékonyságánál rendkívül fontos a nyílászárók minősége, hiszen a legtöbb meleg ezeken a pontokon szökik ki. Ezért a korszerűtlen (legalább 20-30 éve épült) ingatlanok felújítását az ablakok cseréjével érdemes kezdeni. Itt akár 15-20 százalékos rezsimegtakarítás érhető el. Például egy 100 négyzetméteres családi házban éves szinten 45-60 ezer forinttal csökkenhet a gázszámla, ami szerencsés esetben 10 év alatti megtérülést is jelenthet.

Ha nincs túl sok ablak, és a méretük, formájuk nem különleges, akkor félmillió alatt megúszható a teljes beruházás. Persze csak, ha szerencsésen összekötjük más felújítással, hiszen a nyílászárócsere számos kellemetlenséggel jár, és esztétikai festés is szükségessé válhat.

A következő lépés a falak leszigetelése

Ez persze nem olcsó mulatság, mert egy 8-10 centis réteg négyzetméterenként (vakolattal, ragasztóval együtt) 2-2,5 ezer forint körül mozog, míg a felrakás további 1200-1500 forinttól indul négyzetméterenként.

Egy családi ház falfelülete jóval 100 négyzetméter feletti, így félmillió alatt nem úszható meg az utólagos szigetelés. Igaz, egy teljes körű, 8 centis külső szigeteléssel akár 30 százalékkal is csökkenhet a rezsi.

Cikksorozatunk következő részében annak járunk utána, hogy milyen további felújításokat érdemes elvégezni annak érdekében, hogy emelkedjen a lakásának, családi házának az értéke, és ehhez kézzelfogható gyakorlati tippeket is adunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik