Üzleti tippek

A jövő az okos áramfogyasztás

2014 első negyedévében publikálják az okos mérés hazai bevezetési lehetőségeiről szóló jelentésüket a meghatározó budapesti közműcégek. Részben az úgynevezett multi utility (azaz több közműves) modell keretében felszerelt mintegy 8000 okos mérő lassan fél éve üzemel. A mintaprojektről Szalai Sándorral, az ELMŰ Operatív Értékesítési Igazgatóságának osztályvezetőjével beszélgettünk.

– Mik a tapasztalatok, milyen mértékben képes befogadni és alkalmazni a jelenlegi magyar infrastruktúra az okos megoldásokat?

Szalai Sándor: Az okos mérés egy olyan új technológia, amely biztosítja a folyamatos fogyasztásmérést, és a mérési adatok rendelkezésre állását a fogyasztók számára. Az ELMŰ-ÉMÁSZ területén nem okozott problémát a rendszer előkészítése és alkalmazása. Ennek oka, hogy a smart metering bevezetése csak kismértékben méréstechnikai feladat, nagyobb részben informatikai és persze gazdasági kihívás.

– Miért fontos a szolgáltatóknak az okos mérés hazai bevezetése?

Sz. S.: Az energiakereskedők számára ez több lehetőséget is rejt. Például pontos adatokat kaphatunk a különböző lakossági ügyfélcsoportok energiafelhasználási szokásairól. Ez alapján differenciálhatjuk tarifakínálatunkat, rugalmasabb ajánlatokat tudunk kidolgozni. Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az energiatudatos, a fogyasztói szokásain változtató ügyfelek energiaköltsége. Arra számítunk, hogy az okos méréssel a jelenleg kissé távoli „szolgáltató-fogyasztó” kapcsolatból egy közvetlenebb „tanácsadó-ügyfél” kapcsolat kialakítására nyílik lehetőségünk, amely növeli az ügyfelek elégedettségét is.

– Tapasztalatai szerint mikor véglegesítik Magyarországon az okos mérés szabályozását?

Sz. S.: Az országos pilotprojekt célja, hogy megvizsgálja a felhasználók fogadókészségét. Ha a mérések hatására változnak a fogyasztói szokások, és az energiafelhasználás egy része a csúcsidőszakból tartósan átkerül a csúcson kívüli időszakba, akkor az okos technológia elterjedése segítheti a hazai villamosenergia-rendszer egyensúlyának a fenntartását. Hozzájárulhat az erőmű-beruházások elhalasztásához, vagy szükségtelenné válásához, és elősegítheti a decentralizált energiatermelés elterjedését. Ehhez azonban rendkívül körültekintően kell eljárni.

Az okos mérők felszerelése hatalmas költségekkel jár. A pilotprojekt egyik eredményeként pontosan meg kell határozni, mely ügyfélcsoportok nyitottak az okos mérésre, és a kapott információk alapján a változtatásra. Az eredmények birtokában lehet majd meghatározni a bevezetés irányait. Véleményem szerint a mintaprojekt kiértékelését követően 2014 végéig sor kerülhet az okos mérési rendszer átfogó szabályozására.

– Milyen törvényi változtatások, állami szerepvállalás szükséges az okos rendszer elterjedéséhez?

Sz. S.: Egyelőre a legfontosabb a mintaprojekt megfelelő lezárása és értékelése, az egységes rendszer műszaki és technikai feltételeinek kialakítása, a bevezetési és működtetési költségek meghatározása, valamint az elérhető szolgáltatói és rendszerszintű költségmegtakarítás prognosztizálása. Csak ezek után következhet a smart technológia törvényi feltételeinek előkészítése. Mindenképpen szabályozni kell például az okos méréshez kapcsolódó ajánlatokat. Jelenleg csak a versenypiaci körülmények között ajánlható vonzó, az okos mérés előnyeit kihasználó több zónaidős ajánlat.

Ezt olvasta?

– Pontosan hogyan fog felépülni, működni ez a rendszer Magyarországon? Mit tapasztalnak majd ebből a fogyasztók?

Sz. S.: Ez az innováció hozzájárulhat az energiatakarékosság fokozódásához azáltal, hogy a fogyasztók pontosan követhetik a felhasználásukat. A fogyasztás csökkenésével az üvegházhatást okozó kibocsátás is csökken. De az is fontos változás lehet, hogy a fogyasztók könnyebben válthatnak szolgáltatót, az energiakereskedők pedig kedvezőbb, differenciáltabb tarifarendszert dolgozhatnak ki.

A leolvasás is egyszerűsödik, mivel a távleolvasással fölöslegessé válik a személyes megkeresés. Az okos mérők részét képezik az okos otthonoknak, ami a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens integrációja. Ennek segítségével a fogyasztó számára könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.

– Említette a rugalmasabb tarifákat, ezek pontosan mit takarnak?

Sz. S.: Az okos méréshez kapcsolódóan az energiakereskedők is lehetőséget kaptak differenciáltabb tarifák kidolgozására. Az ELMŰ-ÉMÁSZ is több tarifaajánlatot dolgozott ki a mintaprojektben részt vevő ügyfelek számára. Ezek között van az egyetemes szolgáltatásban igénybe vehető két zónaidős árszabás, illetve egy innovatív versenypiaci két zónaidős ajánlat is.

Ez utóbbi tarifaajánlatunk érdekessége, hogy munkanapokon este 8 és reggel 8 óra között, valamint hétvégén egy rendkívül kedvező, völgyidőszaki energiadíjat biztosít. Ezzel a kedvezményes időszak az egyetemes szolgáltatásban alkalmazott 22/6 órás völgyidőszakhoz képest négy órával bővül. Úgy gondolom, hogy különösen a budapesti és a nagyvárosokban élők életritmusához igazított smart tariánk már komoly motivációt jelenthet a fogyasztói szokások megváltoztatására.

– Az okos mérési rendszer mennyiben segítheti a vállalkozások energiaauditálását, illetve a háztartások energetikai tanúsítási folyamatát?

Sz. S.: Az eddig jellemzően profil elszámolású kisvállalkozások energiaauditálási folyamatai a részletes fogyasztási adatok segítségével jelentősen egyszerűsödnek majd. Ez megkönnyíti az auditorok munkáját. Pontosabb, jobban használható és nem utolsósorban olcsóbb energetikai auditokat biztosít majd a cégek számára. Kisebb mértékben, de szintén segíti az energetikai tanúsítási folyamatot.

A cikk az Energia Trend Magazin őszi számában is megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik