Üzleti tippek

Kockáztatnak-e Matolcsyék?

Bár az elemzői tábor szerint a jelenlegi euróárfolyam mellett meg kellene állni a kamatvágásokkal, de a monetáris tanácsot a forintgyengülés márciusban sem tartotta vissza a ráta csökkentésétől.

A nemzetközi pénzpiacok hangulatát múlt héten az amerikai Fed-elnök tette pesszimistává. Ben Bernanke bejelentette, hogy a jelenleg havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot (QE3) akár már idén is csökkenthetik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a pénzpumpa lassítását és későbbi leállítását a 7 százalékos amerikai munkanélküliség eléréséhez kötötte.

Kína is lassabb fokozatra kapcsolhat

Hétfőn az ázsiai piacok vaskos mínuszban zártak. Ennek oka, hogy kiderült, múlt héten a Bank of China rövid időre 13,4 százalékra emelte a bankközi overnight kamatot. Közgazdászok már a hat százalék feletti rátát is a hitelezés befagyásának tekintik.

Drasztikus forintgyengülést hozhat az újabb kamatvágás

A forint múlt hétfőn még 290 alá is benézett az euróval szemben, a Fed-bejelentést követően viszont már a 300-as szint környékén is mozgott a jegyzés. Hétfőn 299-300 körül járt az euró.

„Nem a mostani euróárfolyam az, amely nagyon forró talaj lenne a Magyar Nemzeti Bank számára. Márciusban 304-es eurónál is vágtak az alapkamaton. Ha most is a további lazítás mellett döntenek, akkor az azért kockázatos, mert az európai közös pénz először a 302-es küszöbig emelkedhet. Ha pedig ezt a támaszszintet áttöri, akkor akár 307-ig is folytatódhat a forintgyengülés. A mostani helyzet abban különbözik a márciusitól, hogy akkor már beárazta a piac a kamatvágást. Az elmúlt időszakban viszont a forintgyengülés a Fed-bejelentés hatása” – véli az XTB brókercég piaci elemzője, aki szerint, ha elmaradna a kamatvágás, akkor akár 4-5 forintot is erősödhetne a hazai deviza az euróval szemben a 294-295-ös szintig.

Fotó: MTI / Soós Lajos

Balogh Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy a Matolcsy György vezette monetáris tanács feszegetni fogja a határokat, és meglépi az újabb 25 bázispontos kamatvágást. Jelenleg 4,5 százalékos a magyar irányadó ráta. „Az óvatosság azonban nem árt, elég, ha a lengyel példát nézzük. A lengyel jegybank június elején intervencióra kényszerült, miután merészen kamatot vágtak, és a zloty ezt követően egyéves mélypontra gyengült az euróval szemben” – tette hozzá a piaci elemző.

Frissítés: Az MNB monetáris tanácsa kedden 25 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 4,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ezzel már egymást követő tizenegyedik alkalommal döntött a testület a 25 bázispontos kamatvágásról. Tavaly augusztusban még 7 százalékos volt az irányadóráta.

Mire figyelnek a befektetők?

Több fontos makroadatot is közölnek a héten, amelyek további teret adhatnak a lejtmenetnek, vagy kedvező adat esetén megszakíthatják az árfolyameséseket. Kedden az Egyesült Államokban az új lakások, csütörtökön pedig a meglévő lakások értékesítésének statisztikájára érdemes figyelni. Szerdán az amerikai első negyedéves felülvizsgált GDP-adat is napvilágot lát, de emellett a héten a német és olasz makroadatok is befolyásolhatják a kereskedést. A német vállalatok várakozásait összegző Ifo-indexet ma tették közzé. A gazdasági hangulatmutató kissé javult júniusban: a májusi 105,7 pontról 105,9 pontra nőtt az elemzők által várt stagnálás helyett.

Tőzsdei tipp

„Ha valaki kiábrándult a tőzsdei indexekből és a részvényekből, akkor a héten érdemes lehet beszállni a japán jen dollárral szembeni gyengülésébe. A Bank of Japan ugyanis továbbra is elkötelezett a pénznyomda mellett, amit megerősít, hogy jól haladnak a gazdaságélénkítéssel. Továbbá a dollár erősödése is a malmukra hajtja a vizet. Ezek alapján elképzelhető, hogy a hétfőn 97 körül ingadozó dollár-jen keresztárfolyam a héten újra megüti a 100-as szinteket” – véli az XTB szakértője.

További részletekért hallgassa meg az interjút! Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Borbély Péter a Gazdasági Rádió reggeli műsorában beszélgetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik