Üzleti tippek

Még egy hitelprogram jól jönne a forintnak

A hazai bankszektor negatív értékelést kapott a Moody's stressztesztjén. Emiatt alulteljesít a forint- és a magyar részvénypiac is. Az XTB szakértője szerint nagyobb lendületet az Európai Központi Bank jövő heti kamatdöntő ülése hozhat.

„Magyarország a gazdasági növekedés szempontjából sereghajtó országnak számít, és a Moody’s magyar bankszektorra vonatkozó negatív értékelése sem jó hír a fundamentális befektetőknek. Ez pedig a forint kereskedésére is rányomhatja bélyegét” – véli Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője.

Emellett az Európai Központi Bank legújabb negyedéves felmérése sem kedvez a magyar kilátásoknak. Az EKB kérdőívét 135, az eurózónában működő pénzintézet töltötte ki. Az összkép nem meglepő, hiszen azt a trendet erősítette meg, hogy tovább csökkent a hitelkínálat – a vállalati és a magánszektorban egyaránt. Magyarország számára azért is erőteljesen negatív az eredmény, mert a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramban leginkább a külső tényezőktől várják a 0,7 százalékos gazdasági növekedést. Az európai makroadatok (például az európai konjunktúra vagy a német export bővülése) viszont egyelőre nem ezt az irányt mutatja.

Jövő csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank. A várakozások szerint szinte biztos, hogy az EKB is a magyar jegybank hitelprogramjához hasonló megoldással ösztönözheti az eurózóna kis- és középvállalatainak forráshoz jutását. „A piaci hangulatot jelentősen javítaná, ha kamatot vágna az EKB, illetve ha bejelentenék a várt hitelezésélénkítést. Ezek a lépések a forintot is az erősödés irányba mozdíthatnák el” – vázolta a májusi optimista forgatókönyvet a kereskedési szakértő.

Egy brit fecske nem csinál nyarat

A befektetők eléggé pesszimisták voltak a legfrissebb brit GDP-adat közlése előtt. Ez az angol font piacán is megmutatkozott. Üde színfolt a heti borús makroadatok között, hogy a szigetország gazdasága elkerülte a recessziót, és 0,3 százalékkal bővült éves szinten az első negyedévben. A pozitív hírre az euró-angol font árfolyam is látványosan reagált: 5 perc alatt teljesült a kurzus napi mozgása.

A brit fejlemény viszont az összképen nem változtat, mivel a feldolgozóipari adatok továbbra is elég kiábrándítóak, és recessziós környezetet vetítenek előre. Márpedig a feldolgozóipari mutatókat, beszerzési menedzserindexeket érdemes komolyan venni, mivel elég pontosan jelzik előre a gazdasági folyamatokat.

Tőzsdei tipp: visszavághat a svájci franknak

A devizapiacon spekulálóknak érdekes lehet az euró-svájci frank középárfolyam. „Hét elején szárnyra kapott az a pletyka, hogy 1,20-ról 1,25-re emelheti a svájci jegybank az euróval szembeni árfolyam alsó sávját. Ez a híresztelés elég sok spekulánst odavonzott a kereszthez” – emlékeztetett az előzményekre Soós Róbert.

Az XTB szakértője szerint a devizapiacon kereskedők most két dolgot tehetnek. Nem hiszik el a pletykát, és shortolnak, vagyis az euró-frank árfolyam csökkenésére „játszanak”. Biztonsági övként természetesen kötelezően ajánlott a stop loss (veszteségminimalizálási) szint elhelyezése.

A másik lehetőség, hogy „függő megbízást helyeznek el long (vételi) irányban”. Ez a brókerszleng annyit jelent, hogy nem kell egész nap a monitor előtt ülni és figyelni, hogy merre mozdul el az árazás, hanem elég előzetes megbízást adni a brókercégnek. Ha ugyanis a svájci jegybank mégis bejelentené az alsó küszöb elmozdítását, akkor kilőhet a jegyzés. Hasonló kiugrást láthattunk 2011 szeptemberében is, amikor bejelentették az 1,20-as korlátot.

„Amikor nagy a volatilitás a piacon, főleg a kisbefektetők találkoznak azzal a problémával, hogy hiába szeretnék, mégsem tudják elcsípni a kiszemelt árfolyamot. A brókertársaságok ugyanis sorakoztatják a megbízásokat. A függő megbízás előnye, hogy a befektető az általa előre meghatározott szintnél kötheti meg az adott ügyletet” – magyarázta a vezető elemző, aki szerint az euró-svájci frank esetében most akár egyszerre lehet a keresztárfolyam emelkedésére és csökkenésére is fogadni.

Nem mindig érdemes ezt a technikát alkalmazni, de most a bátrabbak megpróbálhatják (ha az adott brókercégnél erre lehetőség van). „Ha például felfelé indul el az árfolyam, akkor a shortra kötött megbízás kiesik a stop lossnak köszönhetően. A long pozíción viszont keresni fog a megbízó. Ezzel, mondhatni, visszavághat a svájci franknak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik