Üzleti tippek

A közterhek csökkenésére számítanak a cégek

Egyértelmű hangulatjavulás tapasztalható a hazai kkv-k körében, mivel a tavalyi bizonytalanságot követően jelentős mértékben emelkedett a K&H kkv-bizalmi index.

Az optimizmus főként azzal magyarázható, hogy a gazdaságpolitikát, a közterheket, valamint a vállalati hitelkamatokat tekintve is bizakodóbbak a vállalkozások. Mindeközben romlottak a szállítókkal és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások – derül ki a kutatás legfrissebb eredményéből.

A bizalmi index értéke az elmúlt évben tapasztalt nagyfokú bizonytalanságot követően ismét növekedést mutat. A mutató 9 pontos emelkedés után jelenleg -26 ponton áll. Az viszont még kérdéses, hogy az ötödik negyedéve tartó fel-leingadozás után a mostani növekedés tartósnak bizonyul–e. Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető, azonban a legapróbb cégek várakozásai fordultak leginkább pozitív irányba. „A mikrovállalkozások bizalomjavulása feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, jelentős mértékű (26,6 pont) javulásával, ami az alacsony mértékű inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.  A különböző ágazati szektorok közül továbbra is a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

„A legutóbbi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése is javulni tudott. Ez egyrészt annak tudható be, hogy nőtt azon cégek aránya, amelyek szerint a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására. Növekedett azon társaságok aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak a csökkenő jegybanki alapkamattal összefüggésben” – tette hozzá a szakértő.

Mindeközben jelentősen romlottak a szállítók és az európai uniós pályázatok részindexe. „Az előbbinél az egyre növekvő szállítási határidők és a beszállítókkal kapcsolatos csökkenő elégedettség áll. Emellett az EU-pályázatok részindex zuhant a legnagyobb mértékben, 13 ponttal. Ennek oka a pályázati lehetőségek szűkülése, hiszen csökkent azon cégek aránya, amelyek az elmúlt hónapokban hallottak vagy olvastak olyan pályázati lehetőségről, amely komolyan érdekelheti a céget (35 százalék). Ennek következtében az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok átlagos száma 3,5-ről 2,7-re csökkent, és az elnyert pályázatok száma is 1,6-ról 1,4-re esett vissza” – összegezte Németh László.

A K&H kkv-bizalmi felmérés 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik