Üzleti tippek

Iskolapadba ülhetnek a költségvetéssel foglalkozó vezetők

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 01. 29. 10:32

Már nem elég a pénzügyi-számviteli diploma. A Saldo szakértője szerint várhatóan a kisebb önkormányzatoknál okozhat gondot a módosítás.

Korábban a témában:

Januártól szigorították a költségvetési szervek gazdasági vezetőire vonatkozó előírásokat. Ezentúl a felsőfokú pénzügyi-számviteli végzettség mellé ugyanis egy államilag elismert szakképesítés is szükséges. Ilyen lehet az okleveles könyvvizsgálói vagy az államháztartási mérlegképes könyvelői képzés. 5 éves igazolt szakmai gyakorlat esetén viszont elegendő a „sima” (vállalkozói szakos) mérlegképes könyvelői képesítés is – magyarázta az FN24-nek Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési igazgatója.

A szakértő szerint a jelentős szigorítás vélhetően azoknak a kisebb önkormányzatoknak okozhat nehézséget, amelyeknél a gazdasági vezetők továbbképzésére van szükség, ám ezt a szűkös anyagi forrásokból nem tudják finanszírozni. További problémát jelenthet, hogy a jelenlegi szabályok szerint nincs lehetőség átmeneti mentességre. Ehhez korábban elegendő volt, hogyha például az érintett a tanulmányait már megkezdte. (A 2012. december 31-ig adott mentesség viszont továbbra is érvényes. Kivéve, ha a gazdasági vezető nem fejezi be a tanulmányait.)

Bár – átmeneti rendelkezések hiányában – már kezdeményezni kellett volna a „hiányos” képesítéssel rendelkezők felmentését, de a költségvetési szervek működésének fenntartása miatt erre valószínűleg egyelőre nem kerül sor. Ezzel együtt az érintett vezetőknek érdemes mihamarabb belekezdeniük a szükséges képesítés megszerzésébe. Ez azért is fontos, mert most még a jelenlegi szabályok szerint alacsony óraszámmal tudják elvégezni a tanfolyamot – javasolta Murvai László.

Így szól a kormányrendelet
A költségvetési szerv gazdasági vezetője:

– irányítja és ellenőrzi a gazdasági szervezetet,

– felelős a költségvetési szerv működtetésével, üzemeltetésével, a beruházásokkal, a vagyon használatával, hasznosításával, védelmével kapcsolatos feladatok ellátásáért,

– a költségvetési szerv előirányzatai esetében ellátja a tervezési, gazdálkodási, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatokat,

– iránymutatást ad a költségvetési szerv más szervezeti egységéhez beosztott – a tervezéssel, gazdálkodással, finanszírozással, adatszolgáltatással és beszámolással foglalkozó – alkalmazottaknak.

(Az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet, röviden Ávr.)

A saját gazdasági szervezettel nem rendelkező önkormányzati hivatal (korábban polgármesteri hivatal) esetén a gazdasági feladatok ellátásáért a költségvetési szerv vezetője, azaz a jegyző felel (Ávr. 11. paragrafus 4a). Ilyenkor a jegyzőnek kell a 12. paragrafusban előírt végzettséggel rendelkeznie. Kivéve, ha a hivatali állományban dolgozik olyan személy, aki megfelel az előírt követelményeknek, és a költségvetési szerv vezetője e feladatok ellátására írásban kijelölte.

Kérdése van? Elakadt?
A Saldo regisztrált tagjai folyamatos segítséget kapnak az aktuális adószabályok értelmezéséhez és az alkalmazásához. Január végéig kedvezményesen lehet Saldo-tag, vagy feliratkozhat a tanácsadó cég hírlevelére. További információkért kattintson ide!
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.