Üzleti tippek

Zajos hetünk lesz – Megint vág az MNB?

Az elemzők többsége arra számít, hogy újabb 25 bázispontos csökkentésről dönt ma a jegybank monetáris tanácsa. A nemzetközi befektetői hangulatot a héten az amerikai makroadatok uralhatják főként.

Izgalmas hét előtt állnak a piaci szereplők. Elsősorban az Egyesült Államokból érkeznek kulcsfontosságú beszámolók makro- és vállalati frontról egyaránt. A főbb devizák, mint a japán jen és az amerikai dollár kilengtek hétfő reggel: az ázsiai kereskedés elején még mind a kettő gyengült.

A fő sztori megint a jenben volt. A japán deviza 2010 júliusa óta nem volt annyira gyenge a dollárral szemben, mint tegnap hajnalban, amikor a dollár-jen kurzus 91 fölé került. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője emlékeztetett arra, hogy ez a gyengülés kisebb-nagyobb hullámokban már hetek óta tart, miután a japán kormány és a jegybank is nagyon elszántnak tűnik az árfolyam gyengítésében. A tokiói Nikkei index viszont mégis esett a hétfői zárásra 0,9 százalékkal. Ennek hátterében ugyanakkor semmi rendkívüli nem volt, hiszen az elmúlt napokban hároméves csúcson volt a mutató, így egy természetes negatív korrekcióval (profitrealizálással) indult a hét. A japán tőzsdezárás után ismét erősödött a jen, és bőven 91 alá esett a dollárral szembeni árfolyam.

A hétvégi erős kínai ipari adat mentén jelentősen, csaknem 2,5 százalékkal emelkedett a kínai tőzsde, és a legtöbb ázsiai piacon pozitív maradt a hangulat.

Az euró-dollár középárfolyam viszont stabilan tartja az 1,34-es szint feletti pozícióját. Balogh Balázs szerint a következő napok kulcsfontosságúak lesznek az árfolyam szempontjából, ugyanis az Egyesült Államokból több fontos makroadat is érkezik. Például a vártnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek decemberben a feldolgozóipari megrendelések az előző hónaphoz képest. A bővülés a közlekedési és a védelmi szektor növekvő keresletének köszönhető. A közlekedési eszközökre beérkezett új megrendelések értéke (beleértve az utasszállító repülőgépeket) 11,9 százalékkal szökött fel. A védelmi célú feldolgozóipari javakra pedig 110,4 százalékkal (ezen belül a katonai repülőgépekre 56,4 százalékkal) több megrendelést adtak fel, mint novemberben.

Az Egyesült Államokban fontos adatokat közölnek majd a vásárlási hajlandóságról is. Ennek súlyát jól mutatja, hogy az amerikai GDP 70 százalékát adják a személyes költések. Pénteken kiderül, hogy mekkora volt a munkanélküliség ebben a hónapban. A várakozások szerint a ráta 7,8 százalékon maradhatott. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábbi kijelentések alapján addig folytatja a likviditási programját, amíg 7 százalék alá nem kerül a munkanélküliség. Az általános piaci hangulatot nagyban befolyásolja majd a Fed szerdai kamatdöntő ülése is, emellett a héten újabb vállalati gyorsjelentések is napvilágot látnak.

Tőzsdei tipp
Az elmúlt évben a skandináv menekülő devizák közül a norvég korona erősödött a legnagyobb mértékben – leginkább a norvég gazdaság stabilitása és erős kilátásai miatt. Balogh Balázs ugyanakkor lát arra esélyt, hogy a következő napokban essen a korona. Az elemző hozzátette: mindez nem lesz káros hatással a norvég gazdaságra, sőt jót is tehet az exportőröknek.

Lesz-e 5,5 százalék az alapkamat?

Kamatdöntés lesz az MNB-nél is, a piaci többség újabb kamatcsökkentést áraz. Az XTB szakértője szerint a döntéstől függetlenül mozoghat a forintárfolyam, hiszen a technikai elemzés folyamatos gyengülő trendet mutat. A hazai deviza 297 fölött kezdte a hetet az euróval szemben, aztán tegnap napközben 300 felett is járt a jegyzés, délutánra ismét 299 alá került. Mindez nem számít rendkívüli napon belüli esésnek, viszont az euróval szembeni 300-as, és a svájci frankkal szembeni 240-es árfolyam nagyon fontos lélektani határt jelez.

Frissítés: Újabb 25 bázisponttal 5,5 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács. A ráta a tavaly augusztusi 7 százalékról, hat egymást követő csökkentés után süllyedt a mostani szintre. A monetáris tanácsnak valószínűleg ez volt az utolsó ülése, mielőtt a miniszterelnök megnevezné, hogy ki lesz a jelöltje a jegybankelnöki posztra. Simor András megbízatása ugyanis március 3-án lejár.

Balogh Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével Borbély Péter beszélgetett a Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik