Üzleti tippek

A hó mellett a forint is borzolja a kedélyeket

Folytatódott ma reggel a drasztikus gyengülés: a forint reggel már a 298-as szintet is átlépte az euróval szemben. A nemzetközi piacok ezzel szemben hangulatjavítóval kezdték a napot.

A forint már pénteken jelentősen gyengült, akkor az euróval szembeni jegyzések 297 fölött is jártak, majd némi korrekció után ma ismét lejtőre került a hazai deviza: már a 298 fölötti szintet is megjárta az árfolyam. Balogh Balázs, az XTB Magyarország brókercég piaci elemzője szerint elsősorban a márciusi MNB-elnökválasztással függ össze a „lejtmenet”. A befektetők ugyanis attól tartanak – ahogy erre a nemzetgazdasági miniszter többször utalt is –, hogy az elnökváltás után nem konvencionális eszközökkel is élhet a magyar jegybank. Például az EKB és a FED mintájára kötvényvásárlási programot indíthat a másodpiacon.

Örök dilemma: mi lesz az IMF-fel?

Balogh Balázs szerint az is táplálja a forintgyengülést, hogy a befektetők az alapkamat további csökkenésére számítanak. Emiatt pedig az euróval szemben egyre kevésbé vonzó a kamatkülönbözet. „A kormányzati kommunikációból kiérezhető, hogy nem számítanak tartós gyengülésre, így várhatóan a 300-as euróárfolyamnál sem lesz majd komolyabb pánik a kormányban. Az sem kizárt, hogy 304-305-ig menetelnek a jegyzések. Ha folytatódik a negatív folyamat, akkor ismét felröppenhet ‘egy kis pletyka’ az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban. Bár ezekről már szinte lemondott a befektetői közösség” – magyarázta a szakértő. Az újabb IMF-hírekhez jó apropót ad, hogy a héten érkezik Budapestre a Nemzetközi Valutaalap delegációja. A találkozó „szépséghibája”, hogy az egyeztetés témája még a korábbi IMF-hitel.

Az OTP-t hidegen hagyja a forint gyengélkedése
A budapesti tőzsde reggel együtt emelkedett a főbb európai részvényindexekkel, így az OTP is beállt az emelkedő trendbe. Balogh Balázs szerint 4440 forintnál van egy erős pont. Innen még a bankadóról szóló pletykák miatt fordult vissza az árfolyam októberben. Ha most sikerül ezt áttörni, akkor az 5 ezer forintot is megcsíphetik a jegyzések.

Szárnyakat kapott az euró

Erősödik az euró a dollárral szemben. Bár az emelkedés reggel az 1,34-es szint alatt megfordult, így is rég nem látott szinteken jár a közös pénz. A Goldman Sachs pénteken azt jósolta, hogy a devizapár elérheti az 1,37-et is, erre megindult a dollár gyengülése. Az XTB piaci elemzője szerint is tovább izmosodhat az euró a héten, így nem lepné meg az 1,35-ös szint sem.

Több hír is segíthet ebben: az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke, Ben Bernanke ma este értékeli a gazdasági helyzetet, és a gazdaságélénkítő intézkedésekről is beszélhet. Ez pedig kedvező fordulat esetén dollárgyengülést hozhat. A héten ingatlanpiaci adatok is érkeznek a tengerentúlról, illetve a philadelphiai Fed-index szolgálhat újdonságokkal a térség gazdaságáról. Továbbá szerdán a Bézs Könyvre is érdemes figyelni.

Tovább gyengülhet a jen
A japán jen többéves mélyponton van az euróval szemben, utoljára 2011-ben volt a 120-as szint fölött az euró-jen kurzus. A dollárral szemben is tovább emelkedett a jegyzés, ami a japán deviza gyengülését mutatja: a 89,60-as szint környékéről ugyan visszafordult az emelkedés, de az elemző szerint csak átmeneti pihenőről van szó. Ennek fő oka, hogy a japán jegybank célja a gyenge jen az export élénkítése érdekében. Emiatt nagyjából 20 ezer milliárd jenes gazdaságélénkítő csomagról döntött az ázsiai kormány. Ez az éves magyar GDP kétszerese. Balogh Balázs egyelőre nem vár érdemi korrekciót. „Csak egy-két enyhe visszaesés várható, és hosszú távon gyengülésre számítok mind a két devizapárnál” – tette hozzá.

Hallgassa meg a részleteket! Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Borbély Péter beszélgetett a Gazdasági Rádió reggeli műsorában. Az interjú hossza: 16 és fél perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik