Üzleti tippek

Így harcoljon a kiberbűnözés ellen

A cégeknek nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt, a cél érdekében már akkor sokat tesznek, ha részletes IT-katasztrófatervet készítenek.

„A banki ügyfelek védelme nem az ügyfél, hanem a bank dolga. Ez ugyanúgy érvényes a többi vállalatra vagy intézményre is” – vélekedik Papp Péter, a Kancellár.hu elnöke. Az információbiztonság megteremtéséhez, a támadások megelőzéséhez és a felkészüléshez az ISO 27001-es szabványban A-tól Z-ig ott vannak a főbb teendők.

Keresik a legjobbakat!

„Például vizsgálják meg, hogy Önöknél mit jelent az informatikai katasztrófa? Mikor mondható ki, hogy megtámadták az IT-rendszerüket? Ki mondhatja ezt ki? Mi legyen az első reakció?” – említett néhány fontos pontot az informatikai biztonsági szakértő az Invitel InnoMax Klubjában.

Milyen lesz a III. világháború?

Ezzel a vállaltan provokatív címmel tartott előadást Papp Péter az üzleti klubban. Az előadó két mérföldkövet emelt ki, amelyek mutatják, hogy az informatikai hadviselés mára már valósággá vált. Erre példa az Egyesült Államok és Izrael által létrehozott Stuxnet nevű vírus, amellyel az iráni urándúsítás berendezéseit tették tönkre. Másrészt az izraeli-gázai konfliktusban az Anonymous-csoport már nemcsak izraeli weblapokat támadott meg, hanem a számítógépeken romboltak is, egyebek közt adatbázisokat töröltek. Ilyen mértékű akcióra korábban nem volt példa.

Az IT-vezérelt világban a kibertámadás malmára hajtja az is a vizet, hogy nagyságrendekkel olcsóbb, mint a katonai beavatkozás. „Míg például egy F12-es vadászgép bevetése néhány tízmillió dollárból hozható ki, addig a Stuxnet vírus becslések szerint mindössze egymillió dollárba került, és ráadásul a támadás még anonim is volt” – sorolta a Kancellár.hu elnöke.

Napi rutin helyett…

Az Invitel által szervezett InnoMax Klub és a 2014-ben már ötödjére meghirdetett InnoMax Díj az üzleti innováció erősítését tűzte zászlajára.

Papp Péter úgy véli, hogy a cégeknek nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt, a C-vitamint vagy a következő Facebookot. Szerinte már azzal innovatívvá válhatnak, ha a napi rutin helyett figyelnek arra, hogy miként tudnak kicsivel jobbat nyújtani, és költséghatékonyabbá válni. „Azért örülök az Invitel kezdeményezésének, mert éppen ezt próbálja a vállalkozások mindennapjaiba beépíteni” – tette hozzá a szakértő.

A hackerek nem bűnözők? További részletekért hallgassa meg az interjút! Papp Péterrel, a Kancellár.hu elnökével Sipos Anikó beszélgetett. A hanganyag hossza: 8 és fél perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik