Üzleti tippek

Éjfélig lehet áramszolgáltatót váltani

Akik nem kötötték meg a jövő évi áramszerződést, azok ma még léphetnek.

A váltás feltétele, hogy a jelenlegi kereskedőjüknél felmondják az év végéig érvényes szerződésüket, és ennek elfogadását a kereskedő még a mai napon visszaigazolja.

„Akár évközi, akár naptári évre kötött szerződésről beszélünk, a kereskedőváltás bejelentésének végső határideje az új szerződés kezdő napját megelőző 21. nap. Az áramszerződés klasszikus időszakát alapul véve  – amely 2013. január 1-jétől december 31-ig lesz érvényes –  a módosítást ma éjfélig jelezhetik a kereskedők a hálózati elosztók felé – összegezte Csécs Ákos, a Get Energy Magyarország Kft. beszerzési vezetője.

A vállalat számításai szerint a körültekintően lebonyolított energiabeszerzéssel a kkv-k 11 százalékos, míg a nagyfogyasztók 5 százalékos megtakarítást érhetnek el. Az olcsóbb áram a tanácsadó cég által alkalmazott beszerzési közösségekre vezethető vissza. A nagyobb fogyasztási mennyiségnek és a harmonizált fogyasztási szokásoknak köszönhetően 18 forint/KWh-hoz közeli árakat sikerült elérniük a szeptembertől novemberig tartó kampányidőszak alatt. „A nagyfogyasztóknál 1 forintot, míg a kkv-ügyfelek esetében átlagosan 2,6 forintot takarítottunk meg kWh-nként” – tette hozzá a beszerzési vezető.

A kis- és közepes vállalkozásoknál mindez havonta 22 ezer forint átlagos költségcsökkenést jelent, a nagyfogyasztóknál pedig akár milliós tétel is lehet az egy év alatt megspórolt összeg. A szakértő szerint további megtakarítást jelenthet a hálózathasználati szerződések jogszabályok által megengedett optimalizálása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik