Üzleti tippek

Így faraghatjuk tovább az áramszámlát

A cégek negyede leginkább a bérköltségen spórol, de a válságnak pozitív hozadéka is van: energiatudatosabbá váltak a kkv-k. Ráadásként az áramszolgáltató-váltással is tovább vághatják a kiadásokat.

A vállalkozások több mint 20 százalékánál közepes, majdnem 15 százalékánál jelentős költségcsökkentés történt az elmúlt időszakban, 30 százalékuk pedig kismértékű költségracionalizálásról számolt be – egyebek közt ez derül ki a Hír24/FN24 Üzleti tippek által készített online felmérésből. A válaszadók 23 százaléka válaszolta azt, hogy a kiadások korábbi szintje mellett dolgoznak. Tizedük pedig azt jelölte be, hogy a cég még nem működött a gazdasági visszaesést megelőzően.

Kirúgások, elhalasztott beruházások

Öröm az ürömben, hogy a válság hatására energiatudatosabbak lettek a társaságok: a felmérés szerint a kkv-k több mint 40 százaléka fordít kevesebbet az energiára. Más területeken már nem ilyen pozitív a változás. Olvasóink nagyjából negyede a bér- és létszámcsökkentést vagy a humánerőforrással kapcsolatos megtakarítást nevezte meg, amikor arról kérdeztük, hogy mely területen hajtották végre a legjelentősebb spórolást. A válaszadók 17 százaléka jelölte be, hogy cégüknél beruházásokat, fejlesztéseket halasztottak el, a kkv-k tizedénél pedig a beszállítói kör felülvizsgálatával igyekeztek megfogni a kiadásokat.

A vállalkozások nagyobb energiatudatosságára utal, hogy a beszerzéseknél figyelnek a megvásárolni kívánt eszközök áramfogyasztására is. A túlnyomó többségnél (73,1 százalék) ez a tényező kiemelten fontos, vagy rendszeresen figyelembe veszik a döntésnél. A másik oldalon a válaszadók csupán 10,5 százaléka mondta azt, hogy ez nem lényeges számukra. A fennmaradó 16,4 százalék még csak néha figyel a más paraméterek (ár, minőség stb.) mellett arra, mekkora a kiszemelt számítógép vagy más eszköz energiafelhasználása.

Ennyit fizetünk

A kérdőívet kitöltők negyedének átlagosan havi 20 és 40 ezer forint közé esik az áramszámlája, de szép számban (17 százalék) vannak olyan vállalkozások is, amelyeknek havonta több mint 150 ezer forintot kell áramköltségekre kigazdálkodni. 40 és 80 ezer forint között fizet a válaszadók 15,6 százaléka, míg 5 százaléknak 80 és 150 ezer forint közé esik a végösszeg. A válaszadók több mint harmada (37 százalék) viszont egyáltalán nem rendelkezik információval arról, hogy mennyi a céges áramszámlájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik