Üzleti tippek

Ne hagyjunk vagyonokat a konnektorban

Égve felejtett lámpák, bekapcsolva hagyott számítógépek – van még hová fejlődniük a cégeknek az energiatakarékosság területén.

A kkv-k energiahasználati szokásairól kérdeztük olvasóinkat a Hír24/FN24 Üzleti tippek felmérésében. A válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bár csak ritkán, de bekapcsolva felejti a lámpát vagy a számítógépet, fénymásolót. Mindössze 4,2 százalékuk jelölte be azt, hogy velük soha nem fordul elő ilyesmi. A többség viszont elismerte, a munkahelyükön gyakran vagy akár mindennap „úgy marad” a munkagép vagy a lámpa.

További pazarlás, hogy a munkahelyi fényforrások általában nem a legenergiatakarékosabbak. Berzsenyi Tibor, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pont szakértője is alátámasztotta mindezt. Az Energia Ponttól tanácsot kérők többsége a magasabb bekerülési költségek és az első generációs fényforrásokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt ma még ódzkodik a LED-világítástól, amely pedig a leginkább energiahatékony megoldás lehetne.

Az adatok is ezt tükrözik: hiába tudja négyből három válaszadó, hogy a LED a legjobb választás, ennek ellenére még nem tömeges a használata, pedig a szakértő szerint a LED gyermekbetegségeit mostanra a gyártók teljesen kiküszöbölték, és az összes kereskedelmi forgalomban kapható fényforrás helyettesíthető lenne ezzel a megoldással.

Az Energiapersely oldalán bárki leellenőrizheti, hogy a LED-égők várható élettartama alatt elfogyasztott villamosenergia mindössze a tizede a hagyományos izzókénak. Sőt, még a kompakt fénycsövek fogyasztásához képest is jelentős, 30 és 50 százalék közötti megtakarítást érhetnek el a cégek. Ráadásként a megfelelő színhőmérséklet kiválasztásával a LED-lámpa a normál megvilágításnál egészségesebb, sokkal természetesebb fényt ad.

Ezekre is rákérdeztünk

Melyik fényforrást tartja a leginkább energiahatékonynak az alábbiak közül?

LED 76,64 százalék

kompakt fénycső 10,76 százalék

halogén lámpa 9,45 százalék

neon 2,36 százalék

hagyományos izzó 0,79 százalék

Az ön munkahelyén milyen fajta fényforrásból használnak a legtöbbet?

neon 52,62 százalék

kompakt fénycső 23,3 százalék

hagyományos izzó  10,2 százalék

halogénlámpa  8,38 százalék

LED 5,5 százalék

Valami azért már elindult

A megkérdezettek 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyén LED-es fényforrásokat alkalmaznak. Berzsenyi Tibor ugyanakkor örömmel tapasztalja, hogy egyre több vállalkozás nyit a LED felé. Ennek hátterében többnyire a munkavédelmi eljárások betartása, a jobb munkakörülmények biztosítása, a költségcsökkentés és a környezettudatos gondolkodás terjedése áll.

A folyamat azonban korántsem egyszerű, hiszen mint az adatokból is látszik, nagy fényhasznosításuk miatt sokan ma még az olcsó, gyorsan szerelhető fénycsöves világítást részesítik előnyben. Ezeket általában a nagyobb terek, irodák, csarnokok megvilágításához használják. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a neon nem éppen a legegészségesebb megoldás, ugyanis a fénycsövek a hálózati frekvencia ütemében villognak.

A felmérésben a második legnépszerűbb fényforrásnak a kompakt fénycső bizonyult. Ezek a neonokhoz képest már alkalmasabbak kisebb terek, munkahelyek, íróasztalok megvilágítására is. A kompakt fénycső ugyan – hasonlóan a hagyományos megvilágításhoz – alacsony üzemeltetési költséggel működik, de hátrányai is bőven akadnak.

A kkv-k közel azonos arányban használnak hagyományos és halogén izzókat. Ha a két megoldás közül kell választani, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pont munkatársa inkább a halogén megoldást javasolja.  Ami a hagyományos villanyégőket illeti, ugyan nagyon alacsony a bekerülési költségük, de a működtetésük viszont drága, hiszen már a halogénvilágítás használatával is nagyjából 30 százalékos megtakarítás érhető el.

Jól mutatja ezt az Energiapersely számítása is, amelyben összehasonlították egy 60 wattos hagyományos izzó, egy 11 wattos kompakt fénycső és egy 5 wattos LED fogyasztását. A hagyományos izzó 60 ezer, a kompakt fénycső 15 ezer, és a LED pedig 7700 forintos költséggel teljesítette a 20 ezer órás üzemidőt.

Több százezret is spórolhatnak a cégek

Olvasóink majdnem fele (44,6 százalék) válaszolt úgy, hogy az iroda fenntartási költségének több mint 20 százalékát fordítják energiaköltségre. És bár ezek a kiadások függnek a munkahely jellegétől, a felhasznált energiahordozóktól, de az áramszolgáltató tudatos megválasztásával is jelentős megtakarítás érhető el.

Ezzel a válaszadók többsége is egyetért, szerintük a megfelelő szolgáltató kiválasztásával akár 10-20 százalékot is spórolhatnak a villanyszámlán. Berzsenyi Tibor hozzátette: jó döntéssel a vállalkozások havi szinten akár tízezres, sőt, a nagyobb fogyasztók akár több százezer forintos megtakarítást is elérhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik