Üzleti tippek

Emelhedhetnek a könyvelési díjak

könyvelő (könyvelés, )
könyvelő (könyvelés, )

Egyre több könyvelőnél csökken az ügyfélkör, s jócskán vannak olyanok, akik már évek óta nem emelték a díjaikat. Előbb-utóbb szükség lesz rá.

A könyvelőirodák fele már több mint három éve nem emelt díjat, és közel ugyanennyinek csökkent az idén az ügyfélköre – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. felméréséből. A kilátásokat a válaszok szerint rövid távon tovább rontják a jövő évben életbe lépő új adónemek is.

A több mint másfél ezer könyvelő megkérdezésével 2011 és 2012 október-novemberében végzett felmérés azt mutatja, hogy az idén a könyvelőirodák 45 százalékánál csökkent a könyvelt vállalkozások száma, s mindössze a megkérdezettek 11 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről. Tavaly még csak a könyvelők harmadát érintette az ügyfélszámcsökkenés. S akkor még nagyobb arányban (a megkérdezettek 18 százaléka) számoltak be arról, hogy nőtt az ügyfeleik száma.

A felmérés eredményeit ismertető hétfői közlemény szerint a kilátásokat rövid távon a jövőre életbe lépő új adónemek is befolyásolják. A kisadózók tételes adóját (kata) választó ügyfeleknél ugyanis csökken az adminisztráció. A kisvállalati adót (kiva) választók adójának kiszámítása viszont sokkal bonyolultabb lesz a már megszokott társasági adónál. S persze a könyvelési szoftverek átállításának költségeit is a szakma viseli.

A megoldás a könyvelői díjak emelése lenne a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke szerint. Sallai Csilla azt mondja ugyanis, hogy a jelenlegi díjak az esetek nagy többségében nem fedezik a tényleges költségeket. Ha pedig egy könyvelőnek nincs pénze továbbképeznie magát és szakmai folyóiratokra előfizetni, akkor nem tud lépést tartani az állandó változásokkal. Ez pedig a szakember szerint visszahat a vállalkozásokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik