Üzleti tippek

Piaci vérengzés: Szuper Mario beszólt mindenkinek

Az EKB elnöke keményen bírálta az euróövezeti országok passzivitását, de a kamattartást követően semmilyen konkrét segítségre nem utalt. Erre a befektetők megrángatták az eurót.

Az előző napokban mindenki a tengerentúlra figyelt, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntésére vártak, de hiába. A Fed nem nyúlt a rekordalacsonyan lévő 0 és 0,25 százalék közötti irányadó rátához, és a piacok által régóta várt újabb likviditásnövelő csomagról sem jelentettek be konkrét intézkedéseket.

Ezután következett az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése, de itt sem termett túl sok babér azok számára, akik nagyobb bejelentésre, vagy legalább olyan utalásra számítottak, amely újabb szalmaszál lehet az adósságválságban.


Mario Draghi
Fotó: MTI / EPA / Fredrik von Erichsen

Az Európai Központi Bank szinten tartotta a 0,75 százalékon lévő alapkamatot. Legutóbb hosszas kivárás után – idén először – július elején nyesték meg az irányadó rátát. Balogh Balázs, az XTB Magyarország brókercég piaci elemzője szerint voltak, akik újabb 25 bázispontos csökkentésben reménykedtek, de azért sejthető volt, hogy ilyen gyorsan nem lép újra az EKB. A kamattartás után az euró-dollár keresztárfolyama még optimizmust tükrözött, a befektetők ugyanis újabb felvonásként a Szuper Marióként emlegetett, Mario Draghi elnök kommentjében bíztak.

Az XTB szakértője szerint a befektetők a kamatdöntés mellett azt várták, hogy vagy az olasz és spanyol államkötvénypiacon avatkozik be újra az EKB, vagy újabb bankmentő csomag körvonalazódik majd, de egyelőre egyik forgatókönyv sem jött be. Annyi utalás történt csak, hogy heteken belül rendkívüli intézkedéseket jelentenek be. Ráadásként az EKB-elnök elég keményen odaszólt az euróövezeti kormányoknak, hogy ők is tegyék meg a szükséges lépéseket, és ne csak a közös banktól várják a megoldást. Szerinte az EKB egyébként sem helyettesítheti a kormányokat. Draghi úgy véli, nem az Európai Központi Bank dolga lesz az, hogy az ESM mentőalap banki jogosítványt kapjon. Több sem kellett a befektetőknek, megindult a vérengzés a devizapiacon, és megrángatták az eurót, amely a dollárral szembeni 1,23 feletti szintekről rövid idő alatt bezuhant 1,22 alá.

A jegybankok után a befektetők újra a tengerentúli makroadatokat lesik majd. Csütörtöki fejlemény, hogy a vártnál kevésbé nőtt az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma, ami jó hírnek számít, de az EKB kioltotta ennek a pozitív hatását. Pénteki csemege lehet, hogy a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak számánál az eddigi 80 ezer helyett 100 ezer főt várnak. Ez az amerikai adat márciusban javult utoljára, és azóta kiábrándító a zuhanás. Ha a becslés bejön, akkor az még hozhat némi jókedvet a parkettre – összegezte Balogh Balázs.

Az EKB-döntés előzményeiről nézze meg az XTB szakértőjének rövid összefoglalóját, amely még a nap nyugodtabb időszakát idézi vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik