Üzleti tippek

Az IT jövője: beruházás helyett béreljen

Az informatikai beruházásokra is rányomja bélyegét a kiscégek forráshiánya. Ennek azonban pozitív olvasata is van, hiszen egyre többen nyitnak a felhőalapú megoldások felé.

Elavult az IT-környezet, drága a megújítás, pedig a változó üzleti környezet igényli a fejlesztést vagy akár az egyszerűsítést – adott gyors diagnózist a kis- és közepes vállalkozások legégetőbb informatikai problémáiról az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója. Szerinte a felhőalapú szolgáltatások előbb hozhatnak előrelépést és megoldást a kicsik problémáira.

Az Invitel által szervezett országos roadshow-n további visszatérő téma volt, hogy a cégvezetők képtelenek lépést tartani a rohamosan fejlődő információtechnológiával. „Nincs ezzel gond, hiszen nekik az a feladatuk, hogy vigyék a vállalkozást, és megtalálják azokat a költséghatékony fogásokat, amely az üzlet felfuttatását vagy a jelenlegi környezetben a talpon maradást segítik” – tette hozzá Marton László. A telekommunikációs vállalat rendezvénysorozata éppen erre koncentrált, hogy közérthetően, bit/byte nélkül vigyék közelebb a kkv-khoz az informatikai fejlesztéseket, így a résztvevők átbeszélhették, hogyan lehet beruházás nélkül felújítani a céges szerverparkot, és arra is kitértek, hogy mi segíthet az üzemeltetési költségek látványos lefaragásában.

Folytatódik a kérdezz-felelek

Az Invitel ICT-roadshow-nak első körben öt vidéki állomása volt, így Győrben, Szegeden, Veszprémben, Rácalmáson és Sárváron találkozhattak a vállalkozók és a szakértők. A találkozók annyira eredményesek voltak, hogy a vállalat a rendezvénysorozat folytatását tervezi.

Az ICT az Information and Communication Technology rövidítése. A felhőalapú szolgáltatásoknál a saját számítógépek és szerverek helyett a fájlokat, leveleket, adatbázisokat és más üzleti információkat egy központi, külső szerveren tárolják.

Üzlet a felhők felett

A szakértő szerint Magyarországon is egyre többen kíváncsiak a felhőalapú szolgáltatásokra és az adatparkokra, és már nem ódzkodnak attól, hogyha nincs a lábuk mellett a szerver. Ebben a gazdasági nehézségek is kényszerítő erővel bírnak, hiszen a havidíjas szolgáltatások jóval kevesebbe kerülnek, mint a saját erőből finanszírozott beruházások. Az informatikai kiszervezések és a szerverparkok további előnye, hogy más feladatokat – egyebek közt a számítógépek karbantartását és a folyamatos ügyeletet – is megússza a kisvállalkozás.


Fotó: Shutterstock

Marton László példaként említette, hogy egy kisebb IT-környezettel rendelkező társaságnál a teljes megújítás akár több millió forintba is kerülhet. Látványos a különbség, ha azt nézzük, hogy mindez a számítási és rendelkezésre állási kapacitás akár havi pár százezer forintból is kihozható. A döntésnél természetesen a kiadások mellett a cégvezetőknek azt is mérlegelnie kell, hogy a beruházással mindig a cégértéket növelik, míg a havidíjas bérleti konstrukcióknál ez elmarad, de cserébe a megugró hitelterhek vagy finanszírozási nehézségek helyett „csak” a havonta jelentkező, jól tervezhető költséggel kell kalkulálniuk.

Biztonságban lesznek-e az adataim?

Ez talán a leggyakoribb félelem, ha az informatikai felhőkről van szó. A felesleges aggodalmat jól érzékelteti, hogy az Invitel adatközpont csaknem 400 ügyfele között bankok és egészségügyi cégek is vannak. Márpedig a pénzügyi vagy betegadatok rendkívül érzékeny információnak számítanak. Másrészt ezen a területen mindenképpen érdemes lemásolni a nagyvállalatokat, amelyeknél már régóta elfogadott az adatbázisok, a szerverek kihelyezése akár más országokba is.

Az ICT üzletfejlesztési igazgató szerint a felhőalapú szolgáltatások és az IT-kiszervezés hamar előkerülhet akár a legkisebb cégeknél. Sokszor felmerül az a kérdés is, hogy például egy 10-12 fős mérnöki irodának miért kell külön informatikust alkalmaznia. Ha ezeket a feladatokat ugyanis az éjjel-nappal ezzel foglalkozó, így valóban naprakész szolgáltató cégre bízzák, akkor máris saját erőforrások szabadulnak fel.

Szeretne beleülni a készbe?
Egyre többen választják a kényelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik