Üzleti tippek

Az okosabbak távmunkával mentik a menthetőt

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 06. 18. 10:00

A válság kikényszeríti, az e-iroda viszont ösztönzi a szemléletváltást. Megéri elengedni a dolgozó kezét.

Korábban a témában:

Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár a 8-4-ig beosztástól markánsan eltérő úgynevezett atipikus foglalkoztatás, így a távmunka is. A HR-szakértők viszont már 2009 táján emlegették, hogy a társaságok számára reális menekülő út lehet, ha a munkatársak részben vagy teljesen otthonról dolgoznak. Látványos áttörés még nem történt, de a válság felgyorsította a folyamatot, amely alól ma már az internet és az okostelefonok világában a technikai akadály sem lehet kibúvó. Ezt igazolja a DataLogic Kft. InnoMax-díjas fejlesztése is.

Irodabérlés, mint felesleges pénzkidobás?

Az informatikai cég ügyvezetője szerint a költségek megvágásánál érdemes a vállalkozásnak végiggondolnia, hogy irodabérlés nélkül vagy kisebb irodával is működőképesek-e. Természetesen ez függ a tevékenységi körtől is, de ha nincs állandó, az összes munkatársat befogadni képes iroda, akkor nagyon sok fix költséget lehet megtakarítani – említett egy nem éppen szokványos érvet Oláh Sándor, a DataLogic Kft. ügyvezetője.

Az okosabbak távmunkával mentik a menthetőt (munka, távmunka, laptop,)
Fotó: Shutterstock

A főnöknek is 24 órából áll a nap

A cégvezetőknél az „akkor dolgoznak, ha látom” hozzáállás a vállalatirányításban is érik már a szemléletváltás. A kis- és közepes vállalkozások gyakori „gyermekbetegsége”, hogy a tulajdonos mindent szeretne egy kézben tartani, de bizonyos cégméret után ez már fizikai képtelenség. Hatványozottan igaz ez, ha a döntések, belső folyamatok nincsenek megfelelően rögzítve. Az e-iroda viszont ezekben is segíthet a kisebbeknek.

„A TVIR (teljes vállalatirányítási rendszer) virtuális irodai megoldását kifejezetten a kkv-k számára fejlesztettük ki. Olyan vállalkozások részére, amelyek hatékonyabban szeretnének működni, felhasználva a legmodernebb technológiával támogatott munkavégzést. A program felhő alapon is követheti a munkafolyamatokat, így mindez bárhonnan elérhető” – összegezte a nyertes projekt részleteit az InnoMax Klub rendezvényén Oláh Sándor.

A virtuális iroda nemcsak a folyamatvezérlésben, a feladatkiosztásban és a dokumentumtár frissítésében hatékony segítség, hanem a belső kommunikáció, a tervezéstámogatás, a kontrolling és az ellenőrzés területén is egyszerűsíti a munkát. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogyha a vezetőség meghoz egy döntést, akkor azt a programban való rögzítés után azonnal látják a menedzserek is. Vagy például az integrált rendszerben könnyen nyomon követhető a kollégák leterheltsége, és az is, hogy ki milyen folyamatokban vesz részt, hol tartanak a projektek, hol van a szűk keresztmetszet az erőforrásokban vagy az alvállalkozói oldalon.

Üzlet a felhők felett
A virtuális iroda nem igényel külön beruházást. A felhőalapú szolgáltatás az Invitel szerveiről működik.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.