Üzleti tippek

Mivel csábít az öreg kontinens?

A válság dacára Kína után Európa a legvonzóbb célpont a befektetők szemében.

Tovább növekedett az Európába irányuló külföldi befektetések mértéke tavaly, és a projektek száma is jelentősen meghaladta a válság előtti szintet – derül ki az Ernst & Young Európa vonzerejét vizsgáló felméréséből. Az eurózóna gazdasági sérülékenysége ellenére Európa továbbra is nagy vonzerővel bír. A befektetők megítélése szerint Kína után Nyugat-Európa a második, Közép- és Kelet-Európa pedig a harmadik legvonzóbb külföldi működő-tőke befektetési célpont.

A számok és az üveggömb
Az idén már tizedik alkalommal kiadott éves jelentés a tavalyi év Európába irányuló nemzetközi befektetéseinek az elemzésén, valamint a több mint 800 globális vállalatvezető véleményén alapul, akiket a globális befektetési tevékenység módjainak és színhelyeinek következő évtizedben várható alakulásáról kérdeztek.

2011-ben Európa-szerte 2%-kal több (3906) projektet hajtottak végre a befektetők, mint 2010-ben (3757). Még inkább figyelemreméltó, hogy az átlagos projektérték határozottan magasabb volt, mint az előző évben, a külföldi működő-tőke befektetés (Foreign Direct Investment – FDI) következtében létrejött új munkahelyek száma pedig 15%-kal nőtt. A legjelentősebb európai befektető továbbra is az Amerikai Egyesült Államok, ahonnan a befektetések 26 százaléka – szám szerint 1028 projekt – származott, ami a tavalyi adathoz képest 6%-os bővülést jelent, és rekordnak számít a felmérés történetében.

Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója a jelentés alapján úgy véli: „habár az utóbbi időben a gyorsan fejlődő országok kerültek reflektorfénybe, Európa a külföldi befektetők egyik elsődleges célpontja maradt annak ellenére, hogy a kontinens gazdasága stagnál. Európa jelenleg a világ legnagyobb egységes gazdasága, amely 500 millió fogyasztóval rendelkezik. Mindemellett stabil és átlátható jogi és szabályozói környezetet is fel tud mutatni, ami a válság bizonytalan időszakában különösen komoly vonzerőt jelenthet a külföldi befektetők számára.”

Európa legvonzóbbjai

A lista élén változatlanul Nagy-Britannia áll, amely a befektetések 17%-át (679 projektet) mondhatta magáénak. A tavalyi ranglista második helyét elfoglaló Franciaországban viszont csak 540 projektet indítottak tavaly (az előző évi 562-höz képest). Így az 579 projekt helyszínéül szolgáló Németország – ahol az aránylag jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően nőtt a befektetések mértéke – megelőzte a rangsorban.

Spanyolországban meglepő módon jelentős mértékben, 62%-kal (273-mal) nőtt a projektek száma. A 2010-ben bejelentett külföldi működő-tőke befektetések számát 104-gyel meghaladó érték azt jelzi, hogy a befektetők kedvező lehetőségeket látnak a viszonylag olcsó, ám nagy szakértelemmel rendelkező és magasan képzett munkaerőt kínáló városokban, régiókban.

A szoftver és az üzleti szolgáltatási szektor a legkecsegtetőbb

Az Európába irányuló külföldi működő-tőke befektetések túlnyomó részének célpontja továbbra is az üzleti szolgáltatási szektor és a szoftverágazat, ahol 19, illetve 15%-kal bővült a projektek száma, ami az összes befektetés 28%-át teszi ki, és együttesen 16 000 új munkahelyet teremtett.  Ugyancsak nőtt az FDI-projektek mennyisége az autóiparban (a tavalyi 258-ról 270-re), amely egyúttal a legnagyobb mértékű munkahelyteremtésről számolhatott be. Ez több mint 37 700 fős bővítést jelent. A legnagyobb visszaesés a pénzügyi közvetítő szolgáltatások (-16%) és az elektronika (-8%) területén ment végbe.

A befektetők óvatos bizakodásukat fejezték ki

A válaszadók több mint 80%-a biztos abban, hogy Európa kilábal a jelenlegi gazdasági krízisből, és többségük bizakodását fejezte ki a kontinens befektetési vonzerejének középtávú alakulásával kapcsolatban. A felmérésben résztvevők 36%-a véli úgy, hogy Európa vonzereje a jövőben fejlődni fog. Érdekes észrevenni, hogy az amerikai, indiai, kínai és japán befektetők körében ez az arány már 51%, azaz ők még bizakodóbbak a kontinens jövőbeli kilátásait illetően, mint maguk az európaiak.

Az eurózóna gazdaságának sérülékenysége azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanságot kelt a befektetőkben. A felmérésbe bevont vállalatvezetők tavasszal adott válaszai alapján mindössze 26% tervezi, hogy 2013-ban bővíti tevékenységét Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik