Üzleti tippek

Nem kell röntgenszem ahhoz, hogy kiszűrje a csalókat

Az üzleti partnerek átvilágításával a késedelmes fizetések 80 százaléka elkerülhető.

Az üzleti életben kétségtelenül sokat jelent, ha az adott vállalkozást ismerősök ajánlották. A cégvezető megnyerő bemutatkozása, a referenciák és a kecsegtető tervek is sokat lendíthetnek azon, hogy elinduljon az együttműködés. Kizárólag ezek vagy felületes vizsgálat alapján azonban felelőtlenség belevágni a közös projektbe.

A szerződéskötést megelőzően az új partnereket rendkívül tüzetesen át kell világítani. Fontos, hogy a céges röntgen ne csak a szubjektív, hanem az objektív információkra is kiterjedjen attól függetlenül, hogy vevőről vagy éppen szállítóról van szó. A PartnerControl.hu ügyvezető igazgatója szerint mindkét oldalon elég komoly kockázatok vannak, amelyek akár a saját vállalkozásunk bedőlését is maguk után vonhatják. Például ilyen lehet, ha a nem fizető szállító miatt kötbért kell fizetni a vevőnek, ami aztán súlyos mínuszokat jelent.

A túl sok mindig gyanús

Hogyan akadályozhatja meg, hogy elszálljon a telefonszámla?

Első körben érdemes megnézni a cég alapinformációit. Hol működik a vállalkozás, a székhelyén hány társaság található? „Ha ugyanahhoz a székhelyhez még további több ezer vállalkozást is bejegyeztek, akkor az már minden bizonnyal gyanús lehet” – figyelmeztet Keleti József a kkvguru.hu-nak adott interjúban.

Ezeken felül nézze meg azt is, hogy kik a vezetők és a tulajdonosok, valamint hozzájuk milyen kapcsolódó vállalkozások tartoznak. Rengeteget elárul az is, hogy a tulajdonosoknak van-e már bedöntött vagy éppen felszámolási eljárás alatt álló cégük.

A számok magukért beszélnek

Természetesen elengedhetetlen a pénzügyi információk áttekintése is. Lényeges kérdés, hogy milyen trendet követ a vállalkozás, növekszik vagy csökken? Nyereséges-e a működése? A PartnerControl.hu ügyvezetője szerint gyakori tapasztalat, hogy azok a társaságok bizony előbb-utóbb fizetésképtelenné válnak, amelyek hosszú ideje veszteségesek vagy csak nulla közeli eredményt tudnak felmutatni.

A likviditási és eladósodottsági mutatók is értelemszerűen a kiemelt tényezők közé tartoznak. Ha az eladósodottság nő, akkor a társaság előbb-utóbb kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Az üzleti partnereket érdemes évente nagyon tüzetesen átvilágítani. Ekkor célszerű minden egyes adatot ismét átnézni, és dönteni arról, hogy az adott cég esetében milyen szintig lehetnek halasztott fizetések, és mekkora lehet a hitellimit.

Legyen résen!

A szakértő szerint az előbbiek azonban még nem elegendőnek ahhoz, hogy kellőképpen megszűrje a cégeket. A részletesebb elemzésben a különböző monitoring szolgáltatások segítenek, amelyek akár naponta vagy hetente adnak értesítést arról, hogy az adott vállalkozás életében milyen fontos, üzletmenetet befolyásoló változások történtek. Ilyenek lehetnek a rendkívül gyakori bankszámla változások, a székhelymódosítások és a rendszeresen cserélődő vezetők vagy tulajdonosok. Mindezek instabilitást hozhatnak a vállalkozás életébe, ami rányomhatja bélyegét más társaságokra is. Keleti József úgy véli, hogy a nem fizetések vagy a késedelmes teljesítések 80 százaléka elkerülhető, ha folyamatosan nyomon követik a partnercégek gazdasági helyzetét.

Nem kell ahhoz légkalapács, hogy áttörje a reklámzajt

Szemétbe dobott szórólapok és olvasás nélkül törölt e-mailek. Sokaknak beletörik a bicskájuk az ügyfélvadászatba, pedig némi csavarral könnyedén lehetnek új vásárlói. Ehhez  is adunk tippeket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik