Üzleti tippek

Tőkealapot igazgat a volt miniszter

Ismert gazdasági és közéleti szereplők mutatták be új tőkealapjukat szerdán. Straub Elek volt Matáv-vezér, Kákoy Csaba volt gazdasági miniszter és Simó György [origo]-alapító leginkább technológiai vállalkozásokba fektetne.

A Day One Capital a közeljövőben olyan kockázati tőkealapot indít, amely a tervek szerint minimum 400 millió forint kockázati tőkével, hatéves futamidővel, zártkörű alapként főleg fejlődő képes kiscégekbe fekteti tőkéjét.

A társaság szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: a Day One Capital kockázatitőke alapkezelő alapítói a magyarországi gazdasági élet ismert szereplői, az alapkezelő cég elnöke Straub Elek, aki több mint tíz évig volt a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kákosy Csaba vezérigazgató egy évig gazdasági és közlekedési miniszterként tevékenykedett. A cég tulajdonosa még rajtuk kívül többek között Simó György, az [origo] alapítója is.

A sajtótájékoztatón az alapítók elmondták: a kockázatitőke alapkezelő elsősorban technológiai cégekbe fektetné összegyűjtött pénzét. Főleg az informatika, energetika, valamint a távközlés területén működő ígéretes cégekbe akarnak befektetni, olyan kisvállalkozásokba, amelyek egyedi ötletekkel és komoly növekedési potenciállal rendelkeznek – mondta Simó György, az alapkezelő ügyvezető partnere.

Az alapítók saját vagyonukból 80 millió forintot ruháznak be az induló kockázatitőke alapba, a további “befektető társak” minimum 15 millió forinttal szállhatnak be az üzletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik