Üzleti tippek

Jobbik: brutális adóemelést hozott 2011

A Jobbik szerint "brutális" adóemeléseket hozott a 2011-es év a vállalkozások számára. A párt szerint a kormányzat az ellenkezőjét teszi annak, mint amit ellenzékben ígért.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte: az idei adóváltozások éppen azokat a magyar kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) sújtják, amelyek terhét a kormányzat, “legalábbis a szavak szintjén” igyekszik csökkenteni.

Felidézte: a Fidesz azt ígérte, hogy az önkormányzatoknál jelentős lesz a forrásbővülés. Ehelyett – fűzte hozzá – a kormányoldal a szocialisták által bevezetett korábbi megszorító lépéseket fenntartotta és új, a kkv-ket terhelő adókat vetett ki.
Példaként szólt arról, hogy a fővárosi V. kerületben az idegenforgalmi adó kivetésével tavaly 21 millió forintos bevételt ért el az önkormányzat, idén e területen a helyhatóság 1,6 milliárd forintos, azaz 75-ször több adóbevételt vár.

A jobbikos képviselő beszélt arról is, hogy a Fidesz az építményadó törvényi lehetőségét 900 forintról 1100 forintra, 3 százalékról 3,6 százalékra emelte, és mivel a központi költségvetésből a korábbi ígéretek ellenére az önkormányzatok nem részesülnek pluszforrásból, ezért ezt az összeget az önkormányzatok be is gyűjtik majd a kkv-ktől.

Volner János szerint ez a lépés is a kormány eddigi zavaros gazdaságpolitikai elképzeléseinek újabb példánya. A kormányzati lépések a gazdasági versenyképesség ellen hatnak – értékelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik