Üzleti tippek

Kaszált a Mol

A Mol Nyrt. 24,3 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 124,9 milliárd forint veszteséggel, miközben az árbevétel a tavalyi első negyedévi 632,6 milliárd forintról 37 százalékkal, 866,2 milliárd forintra emelkedett.

Az elemzők 27,1 milliárd forint profitot vártak. A nem auditált, konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készített gyorsjelentés szerint a csoport kamat-és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 130,4 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 39 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál.

A csoport javította eredményességét a tavalyi utolsó negyedévhez képest is, amikor a nettó profit 4,2 milliárd forint volt, az EBITDA pedig elérte a 100,1 milliárd forintot. Ebben az időszakban az árbevétel 972,9 milliárd forintot tett ki.

A jelentés idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint a Mol továbbra is őrzi erős pénzügyi pozícióját, s a meglévő portfolió értékének maximalizálására törekszik.

Stabilizációra törekszenek

Az idén nem tervez nagyobb felvásárlásokat a Mol, erőit alapvetően a pénzügyi stabilitás javítására és meglévő eszközök legjobb eredménnyel való működtetésére koncentrálja – mondta Molnár József, a társaság pénzügyi-vezérigazgató helyettese.

A társaság arra törekszik, hogy a meglévő eszközökben lévő tartalékokat, szellemi és anyagi kapacitásait kihasználja, s tovább növelje a vállalatcsoport hatékonyságát. Molnár József elmondta: arra számítanak, hogy az év további részében már nem romlik a külső környezet az első negyedévhez képest, sőt javulni fog, ami a hatékonyság növelése mellett pozitívan hat majd az üzemi eredményre is. A Mol az év hátralévő részében különösen a finomítás és a petrolkémia területén számít pozitív fordulatra.

A tavalyi és az idei első negyedévről elmondta: 2009 első három hónapjában a forint gyengülése határozta meg az első negyedéves több mint 120 milliárd forintos veszteséget, míg most a működési produkciónak köszönhető a több mint 24 milliárd forint első negyedévi nettó nyereség. A vezérigazgató-helyettes várakozásai szerint ez az év már jobb lesz, mint a tavalyi, s ez megmutatkozik majd az egy részvényre jutó eredményben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik