Üzleti tippek

Ukrajna nem adja a Naftogazt

Moszkvában lezajlott az első megbeszélés a Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesítésére tett orosz javaslatról, de közben az ukrán vezetés minden szinten hangsúlyozza, hogy szeretné megőrizni az ellenőrzést a Naftogaz felett - jelentette a Kommerszant című lap pénteken.

A lap szakértőket idézve azt írta, hogy a Naftogaz “lenyeléséhez” Kijev csak abban az esetben járulhat hozzá, ha Moszkva lemond a Déli Áramlatról. A két monopólium vagyonából, illetve bevételéből kiindulva csakis az jöhet számításba, hogy a Gazprom bekebelezi a jóval kisebb Naftogazt. Az ukrán fél azonban azt javasolja, hogy az új társaságba az orosz fél vigyen be több lelőhelyet, Ukrajna pedig a vezetékrendszerét. Kijev csakis abban az esetben hajlandó az egyezségre, ha megőrzi a gazdasági fejlődésében jelentős szerepet játszó, területén lévő vagyontárgyak feletti ellenőrzést – mondta el több illetékes.

Az egyesítés gondolatát Vlagyimir Putyin orosz kormányfő vetette fel április 9-én Szocsiban. A Naftogaz értéke azonban a Gazproménak alig 8 százalékát teszi ki. Mindeddig Putyin javaslatát nem követte konkrétum, de csütörtökön Jurij Bojko ukrán fűtőanyag-ipari és energetikai miniszter Moszkvában Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval tárgyalt, és az egyesítés alternatívájaként javasolta, hogy a két ország térjen vissza a gázszállítási rendszer korszerűsítésének kérdéséhez.

A Kommerszant az ukrán energetikai minisztériumból úgy értesült, hogy erről Kijevnek júniusig kell javaslatot terjesztenie az EU és Oroszország elé. Nikola Azarov ukrán miniszterelnök szerint három finanszírozási változatot vettek fontolóra: hosszú lejáratú, elfogadható hitelek orosz és nyugati bankoktól, vagy a Gazpromtól és nyugati energetikai társaságoktól, s végül konzorcium alapítása, amelynek alaptőkéjét a résztvevők biztosítják. Viktor Janukovics elnök a költségeket 600-700 millió dollárra becsülte.

Miller azonban az ukrajnai vezetékrendszer korszerűsítésénél átfogóbbnak nevezte Putyin javaslatát, mivel annak megvalósulása biztonságos alapokra helyezné Európa gázellátását. Célzott arra is, hogy a vezetékrendszer csak addig érték, amíg van benne gáz. Moszkva ugyanis nélkülözni tudja az ukrán vezetékrendszert, amint 2015-re megépül a – Magyarországon is áthaladó – Déli Áramlat gázvezeték. Ez utóbbi építéséről – ezt többször hangsúlyozta többek között Alekszej Miller is -, Moszkva nem tesz le az orosz-ukrán kapcsolatok javulása ellenére sem.

Janukovics elnök a Déli Áramlat említésére úgy reagált, hogy ha ez nyomásgyakorlás, akkor megértették, és ha konkurenciaharc, akkor állnak elébe. Ennek ellenére Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis amerikai elemző cég vezetője a Kommerszantnak nyilatkozva úgy vélte: Ukrajna csak akkor járul hozzá a Gazprom és a Naftogaz egyesüléséhez, ha a Gazprom lemond a Déli Áramlatról. Ellenkező esetben a lépés csak az ukrán piac egy részének átadását jelentené, és nem járna előnnyel Ukrajna számára.

Egy kijevi elemző viszont arra hívta fel a lap figyelmét, hogy a Naftogaz – a legnagyobb ukrajnai adófizető – tavaly 3,5 milliárd dollárt fizetett a költségvetésbe, és az egyesüléssel ez csökkenne, de a nem egyenjogú egyesülés devalválná az ukrajnai hatalmat is. A lap szerint a tárgyalás Dmitrij Medvegyev orosz államfő május 17-18-i első hivatalos ukrajnai látogatása során folytatódhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik