Üzleti tippek

Ítélet a Sláger-perben

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint az ORTT jogellenesen fogadta be azt a frekvenciapályázatot, amelynek eredményeként az FM1 konzorciummal kötött műsorszolgáltatási szerződést. Az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek azonban nem adott helyt, a Slágernek a perköltségeket is állnia kell.

A bíróság kedden hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet a Sláger Rádió kontra ORTT, FM1 perben. A szóbeli indoklás szerint az ORTT alaki érvénytelenség miatt be sem fogadhatta volna az FM1 pályázatát. Január 5-én hasonló, nem jogerős döntést hozott az FB a Danubius Rádió kontra ORTT, Advenio perben. A bíróság ugyanakkor mindkét perben elutasította a felpereseknek az eredeti – a pályáztatás előtti – állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét.

A felperes Sláger Rádiónak az elsőrendű alperes részére 2 millió 540 ezer, a másodrendű alperes részére 2 millió 875 ezer, a beavatkozó Advenio Zrt. részére pedig 2 millió 750 ezer forint perköltséget kell megfizetnie. A vitatott pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 Konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt által működtetett Class FM nyerte el a következő 7 évre.

Az FB kedden megállapította: jogellenes volt, hogy az ORTT nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt az FM1-t, hanem pályázatát érdemben elbírálta, és vele szerződést kötött. A bíróság hivatkozott a médiatörvény kötelező rendelkezéseire többek között az összeférhetetlenség körében, és kiemelte, hogy az FM1 pályázata nem felelt meg a szabályoknak, ezért azt vissza kellett volna utasítania az ORTT-nek.

A bíróság ugyanakkor az FM1 üzleti tervének megalapozatlanságára vonatkozó felperesei kérelmet elutasította, és rámutatott, hogy nem bírálhatja felül a pályázathoz benyújthatott üzleti terveket. Továbbá elutasította a bíróság a pályázati eredmények alapján kötött szerződések semmisségének kimondására vonatkozó kereseti kérelmet is. Így a felperes Sláger Rádiónak összesen mintegy nyolcmillió forint perköltséget kell megfizetnie az az ORTT és az FM1 Konzorcium alperesek, illetve az Advenio Zrt. részére, ha jogerőre emelkedik a döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik