Üzleti tippek

Kártérítés járhat a ScienNet tagjainak

Akár a pénzük egy részét is visszakaphatják kártérítésként azok a "megtévesztett" emberek, akik befektettek a ScienNet törzsvásárlói rendszerébe, ha a cég működésével kapcsolatban csalás, sikkasztás, vagy piramisjáték szervezése állapítható meg - mondta Fröhlich Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka a sajtótájékoztatón részletesen ismertette a ScienNet-Rendszerrel kapcsolatban felmerült visszaéléseket és a nyomozás részleteit.

Elmondta: a VPOP november 20-án rendelt el nyomozást különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyarországon kifejtett tevékenysége miatt.

Az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cégnek 2008-ban több adónemben összesen közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésnek.

A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy erre a célra Magyarországon bejegyzett, azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik.

November 25-én, az LLC ügyvezetőjének elfogásával egy időben az ország egész területére kiterjedő akciót hajtottak végre a vámosok. Mintegy 200 vámnyomozó és a Merkur bevetési egység közreműködésével több mint 40 helyszínre szállt ki. A Magyarországon található szervert és a cég valamennyi számláját is lefoglalták, összesen 1,6 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik