Üzleti tippek

Sürgetik a digitális átállást

A földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra való átállás felgyorsítására szólította fel az Európai Bizottság az uniós tagállamokat. A váltással felszabaduló frekvenciasávokon új mobilszolgáltatások indulhatnak el.

Az Európai Bizottság szerdán felszólította az uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-jéig fejezzék be a földfelszíni analóg televíziós műsorszórás leállításának folyamatát – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság közleményéből. Az uniós kormány emlékeztetett arra, hogy a felszabaduló előnyös terjedési tulajdonságokkal rendelkező frekvenciasávok többek között olyan használhatók, kezdve a vezeték nélküli internettől és a fejlettebb mobilszolgáltatásoktól egészen az új interaktív, nagyfelbontású televíziós csatornákig. Az átállás nagy nyertesei a hátrányos régiók lehetnek, mivel az új frekvenciaspektrumot a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra lehetne felhasználni. Így a nagy sebességű internet olyan területekre is eljuthat, ahol jelenleg nincs ilyen szolgáltatás.

Az analógról a digitális televíziózásra való átállással a televíziós műsorok közvetítésére használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul. A digitális tömörítő rendszerek az eddigi egy analóg helyett nyolc szabványos digitális tévécsatorna átvitelét teszik lehetővé. A nyereség még nagyobb lehet a fejlett szabványok (DVB-T2 az infrastruktúrában és az MPEG-4 a tömörítésben) használatával. A digitális hozadék egyedi alkalom arra, hogy a szélessávú internet Európa-szerte mindenki számára elérhetővé váljon, és fellendítse a gazdaság leginnovatívabb ágazatait. A digitális hozadékról szóló javaslatban az Európai Bizottság arra kéri az uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg és 2012. január 1-jéig fejezzék be az analóg tv-műsorszórás leállításának folyamatát.

A javaslatok azt is megvizsgálják, hogy a digitális hozadék hatékony európai koordinációjával miként biztosítható akár 20–50 milliárd eurós ösztönzés a gazdaságnak. E célból a javaslatok meghatározzák, hogy a felszabaduló frekvenciasáv egy része, nevezetesen a 790–862 MHz-es részsáv hogyan szabadítható fel az új vezeték nélküli szolgáltatások támogatására – például a 3G-s és a 4G-s mobilszolgáltatások, amelyek a mobiltelefonokon lehetővé teszik a videoközvetítést (streaming), a teljes értékű webböngészést és a gyors letöltést. Mindez hozzá fog járulni ahhoz, hogy az európai lakosság körében a nagy sebességű internethozzáférés lefedettsége 2013 végére elérje a megcélzott száz százalékot.

A fenti intézkedések hatásának maximalizálása érdekében a Bizottság célul tűzte ki a 790–862 MHZ-es részsáv használatára vonatkozó műszaki feltételek harmonizációját annak érdekében, hogy az egységes piac ne tagolódjon szét, amikor az egyes uniós országok területükön megnyitják az új szolgáltatásokat célzó részsávot. A szolgáltatók, a készülékgyártók és az alkalmazások fejlesztői ennek megvalósítása után határokon átnyúló üzleteket köthetnek, a felhasználók pedig utazáskor zökkenőmentesen vehetik majd igénybe a roaming-szolgáltatásokat. Az 1990-es években hasonló szemlélet tette lehetővé a GSM-alapú mobiltelefonok megjelenését.

A Bizottság az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal együttműködve stratégiai célok vizsgálatára is javaslatot tett: ilyenek például a nagy teljesítményű műsorszórástól eltérő felhasználások tekintetében a digitális hozadék elérhetővé tételének üteme, közös európai álláspont kialakítása, továbbá a digitális hozadék spektrumában hatékonyabb technológiák használatát lehetővé tévő jövőbeli uniós célok kijelölése. Az Európai Bizottság javaslata összhangban van a digitális hozadékra vonatkozó RSPG (Radio Spectrum Policy Group) által 2009. szeptember 18-án elfogadott közös állásponttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik