Üzleti tippek

Együtt épít gáztározót a Gazprom és a Romgaz

Öt-hat milliárd köbméter gáz tárolására elegendő tároló kialakítását tervezi az orosz Gazprom és a román Romgaz vállalat, képviselőik közös vállalat alapításáról írtak alá megállapodást - jelentette be hétfőn Bukarestben Adriean Videanu román gazdasági miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy ez a mennyiség kétszer több Románia jelenlegi gáztárolási kapacitásánál. Videanu május végén jelentette be, hogy a Gazprom és a Romgaz közös vállalatot alapít. Akkor még nem közölte, hogy mikor jön létre e vállalat, de hétfőn elmondta, hogy következő lépésként össze kell ülnie az alapító dokumentumok kidolgozására hivatott vegyes bizottságnak. Becslése szerint szeptemberben alakulhat meg a közös vállalat.

Videanu hozzátette: a Gazprom és a Romgaz közötti együttműködés akár 30 évig is tarthat. A közös projektnek az a célja, hogy az orosz gázt minél közelebb hozzák az Európai Unióhoz a nyári időszakban, amikor a nyersanyag ára olcsó, télen pedig értékesítsék a Romániában tárolt gázt.

A miniszter hangsúlyozta: a közös vállalat létrehozása része a Románia és Oroszország által aláírt gázügyi megállapodásnak, amely az első ilyen egyezség a két ország között 1989 óta.

Az egykori szocialista tömböt alkotó országokhoz képest Románia kevésbé függ az orosz gázszállításoktól, hiszen belföldi gázszükségletének 65 százalékát képes hazai forrásból fedezni, és csak a fennmaradó közel egyharmad részt importálja Oroszországból. Szakértők szerint viszont földalatti tározó kapacitása nem elegendő hosszabb szállítási kimaradások pótlására, ezért szükséges a bővítésük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik